Appel-kaneel crumble
11 december 2016
Welke supplementen zet ik in bij een winterdip?
21 januari 2017
Alles tonen

Bosvruchten smoothiebowl

Variatie is the key! Variatie zorgt ervoor dat je voedingspatroon nooit saai wordt en misschien het grootste voordeel van variatie is dat je veel gemakkelijker verschillende voedingsstoffen binnen krijgt. Alleen met je ontbijt al kun je veel kanten op: havermoutpap met kaneel en appeltjes, yoghurt met fruit, pannenkoekjes, wafels of gewoon een crackertje met avocado, tomaatjes en wat peper en zout. Nu weet ik dat de halve wereld helemaal obsessed is met smoothies en dat dit een hele snelle en makkelijker manier is om veel vitamientjes en voedingsstoffen binnen te krijgen. Alleen… ik ben niet zo héél dol op smoothies. Weet je waarom niet? Ik wil gewoon graag ergens op kauwen.

Nu probeerde ik vandaag de smoothiebowl. Maar wat is dat dan, een Smoothie Bowl? Heel simpel: een smoothie, maar dan in een kom. Smaakt het dan beter als je het uit een kommetje lepelt in plaats van door een rietje zuigt? Welnee, het is precies hetzelfde! Maar wat is dan het voordeel van die kom? Toppings! Je kunt over je smoothie namelijk van alles en nog wat strooien voordat je het naar binnen lepelt. Granola, kokoschips, hele stukken (of in kleine stukjes gesneden) fruit, gebroken lijnzaad, zaden en pitten, gedroogde superfoods, granaatappelpitjes, noem maar op. Met andere woorden, je smoothie is ineens kauwbaar geworden! Ideaal voor mensen zoals ik die de behoefte hebben om lekker te crunchen. Deze toppings geven je smoothie nét even wat meer bite en bovendien vind ik het veel gezelliger om rustig wakker te worden met een kopje thee en langzaam uit een kommetje te eten in plaats van snel-snel-snel een smoothie opzuigen.

Wat heb je nodig voor deze smoothiebowl?:
– 150 gram diepvriesvruchten
– 1 banaan in plakjes
– 90 ml ongezoete plantaardige melk (rijst-, noten of sojamelk)
– 90 ml (kokos)yoghurt
– 2 eetlepels chiazaad
– evt. 1 theelepel honing

Topping:
– frambozen
– bramen
– 1 banaan in plakjes
– 1 eetlepel rauwe amandelen, grof gehakt
– kokosrasp
– kaneel

Weetjes:
* Bosvruchten zijn rijk aan antioxidanten.
* Frambozen bevatten veel vitamine C en grote hoeveelheden ellagitannines die o.a. helpen bij het bestrijden van ontstekingen. Vitamine C draagt bij aan een gezonde huid en een sterk afweersysteem.
* Bramen zijn rijk aan diverse mineralen zoals calcium, kalium, koper, ijzer en magnesium.
* Bananen bevatten veel kalium, wat noodzakelijk is voor het goed functioneren van zenuwen en spieren. Bovendien ondersteunt dit mineraal een goede vochthuishouding in het lichaam.
* Amandelen bevatten twee belangrijke stoffen die goed zijn voor de hersenen: riboflavine en carnitine. Het is aangetoond dat ze de hersenactiviteit verhogen.