Wees niet bang om ‘nee’ te zeggen
19 mei 2018
Snelle boekweit granola uit de pan
12 juni 2018
Alles tonen

Asperges, het witte goud!

Yess!! Het aspergeseizoen is weer aangebroken en dat betekent dat we tot en met juni kunnen genieten van asperges van eigen bodem. Ik zelf heb al van meerdere aspergesoepjes en aspergeschotels mogen genieten, heerlijk! Goed momentje dus om een aantal weetjes over deze lekkernij op een rij te zetten:

1. Wanneer is het aspergeseizoen?
Het traditionele aspergeseizoen loopt vanaf eind april (afhankelijk van het weer) tot 24 juni.

2. ‘Het witte goud’
De bijnaam van witte asperges is ‘het witte goud’. Dit om aan te geven hoe lekker en bijzonder de asperges zijn.

3. Hoe beoordeel je de versheid van de asperge?
Met het oog: de stengel moet glanzen.
Door te voelen: wanneer je in het snijvlak drukt moet er ietsje vocht vrijkomen.
Door te luisteren: wrijf twee asperges kruiselings over elkaar, ze moeten dan een tjirpend en piepend geluid geven.

4. Vitaminebom
Asperges zijn calorie-arm en dragen dus bij aan de slanke lijn. Bovendien zijn asperges rijk aan vele mineralen (kalium, calcium, fosfor, magnesium en zink), vitaminen (B1,B2,B6, C en heel veel vitamine E) en voedingsvezels. Asperges zijn vanwege deze voedingsstoffen een weldaad voor het lichaam.

5. Vergeet de kopjes niet
In de kop van de asperge zitten vooral de B-vitaminen. Vitamine B is onder andere belangrijk voor de energiehuishouding, het zenuwstelsel en de conditie van huid en haar.

6. Asperges zijn geen bewaargroenten
Asperges zijn geen bewaargroenten, bereid ze dus het beste direct na aanschaf. Witte asperges kun je indien nodig, maximaal twee dagen, gewikkeld in een schone en vochtige theedoek, onderin de la van je koelkast bewaren. Dit voorkomt verkleuring en uitdroging. Groene asperges bewaar je beter in een open plastic tas in de koelkast.

7. Wat is het verschil tussen groene en witte asperges?
Witte en groene asperges zijn stiekem hetzelfde. De witte asperge behoudt zijn kleur doordat deze niet aan zonlicht wordt blootgesteld. Het seizoen van witte asperges is maar kort: van eind april tot 24 juni. Groene asperges groeien boven de grond en krijgen hun kleur onder invloed van de zon. Ze zijn langer verkrijgbaar dan de witte. Zowel de witte als de groene asperges zijn erg gezond. Echter heeft de witte asperge geen daglicht gezien en heeft daardoor geen bladgroen (chlorofyl) aan kunnen maken. Chlorofyl staat met name bekend om zijn reinigende- en sterke antioxidant werking voor ons lichaam.

De smaak van witte en groene asperges verschilt van elkaar maar allebei zijn ze erg lekker. Witte asperges moet je heel goed schillen, groene asperges hoef je niet te schillen. Groene asperges hoef je niet te koken, je kunt ze bijvoorbeeld ook grillen. Witte asperges doen het goed in klassieke schotels, terwijl groene asperges lekker zijn in een mediterrane salade en pasta, pizza- en risottogerechten.

8. Maak soep van overgebleven asperges
Heb je lekker asperges bereid maar heb je er nog een aantal over? Gooi deze niet weg, maar snijd ze in stukjes en maak er de volgende dag een heerlijk aspergesoepje van. Dat is twee keer smullen!

9. Waar kun je asperges het beste kopen?
Je koopt asperges bij voorkeur bij de boer maar niet iedereen heeft een boer om de hoek. Marktkramen en goede groenteboeren verkopen vaak ook asperges van prima kwaliteit. De asperges in de supermarkt zijn regelmatig van mindere kwaliteit en uitgedroogd. Dit geldt voor zowel witte als groene asperges.

10. Vochtafdrijvend en bloedreinigend
Asperges bezitten het natuurlijk voorkomend aminozuur asparagine, een stof die zeer heilzaam werkt voor het lichaam. Het werkt vochtafdrijvend, bloedreinigend en kan zeer positief werken bij jicht, leverstoornissen, vermoeide hartkleppen, reuma en bij nier en blaasproblematiek.

11. Sterke urinegeur
Ongeveer de helft van de mensen (45%) heeft last van een aparte zwavelachtige urinegeur die vrijkomt na het eten van asperges. De sterke geur komt door de manier waarop je lichaam het stofje asparagusinezuur verteert. Bij de vertering van dit stofje komen zwavelhoudende verbindingen vrij. Dit komt bij iedereen voor, echter blijkt niet iedereen deze geur te kunnen waarnemen. Om het te kunnen ruiken is er een receptor in de neus nodig waarvan de aanwezigheid erfelijk bepaald is. Niks ergs aan de hand dus als je iets vreemds ruikt!

12. Asperges verhogen je libido
Asperges staan al langer bekend om hun libidoverhogende werking. De asperge is rijk aan kalium en calcium, waardevolle stoffen die de hormoonproductie bevorderen en je energieniveau verhogen. De bloedtoevoer naar je genitaliën wordt gestimuleerd door de aanwezige vitamine E. Hoera voor het aspergeseizoen dus!