Gezonde appelbollen voor oudjaar

Courgetti
22 december 2015
Een mooi en gezond begin van een nieuw jaar!
2 januari 2016
Alles tonen

Gezonde appelbollen voor oudjaar

De tijd van oliebollen en appelflappen staat weer voor de deur.
Probeer deze appelbollen uit de oven eens. Ze bevatten geen gevaarlijke transvetten doordat ze niet gefrituurd zijn in onverzadigde plantaardige olie en ze zijn glutenvrij. Ze zijn o.a. gemaakt van kokosmeel dat rijk is aan vezels en zijn om die reden een weldaad voor je darmen. De bollen zijn zo lekker dat je vergeet dat je aan het snoepen bent. Ofwel: genieten zonder schuldgevoel ;).

Ingrediënten voor 7 à 8 stuks:
– 2 bakbananen
– 3 eetlepels kokosolie
– 1 eetlepel kokosbloesemsuiker (optioneel)
– 2 theelepels kaneel
– 2 appels
– 2 eetlepels kokosmeel
– citroensap

Bereidingswijze:
1. Schil de bakbananen en doe deze in een mengkom. Voeg hier een ½ eetlepel kokosbloesemsuiker, 2 eetlepels kokosmeel en 1 theelepel kaneel aan toe.
2. Verwarm 3 eetlepels kokosolie in een pannetje en voeg dit toe aan de ingrediënten in de mengkom.
3. Pureer of mix de ingrediënten met een staafmixer tot een glad en soepel deeg.
4. Schil de appels en gebruik een appelboor om het klokhuis te verwijderen. Snijd hierna de appels in ringen van ca. ½ cm dikte en giet er wat citroensap over.
5. Verwarm de oven voor op 175°C
6. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
7. Maak met het deeg platte cirkels op de bakplaat met bakpapier. Gebruik een lepel die je bevochtigt in een glas met warm water, om het deeg uit te spreiden zonder dat het aan de lepel blijft plakken (zorg ervoor dat er niet te veel vocht op het deeg komt).
8. Leg de appelringen op de deegcirkels.
9. Dek de appelringen vervolgens af met nog wat deeg. Gebruik hier wederom een lepel die je af en toe in (warm) water doopt om het deeg om de appel te draperen.
10. Bestrooi tenslotte de appelbol met nog een beetje kokosmeel.
11. Schuif de bakplaat met appelbollen in de oven en bak ze in ca. 35 minuten gaar en licht bruin.
Warm zijn ze het allerlekkerst.

Wil je een appelbeignet maken? Maak dan met de achterkant van een lepel een gaatje in het midden van de bol.