Gevulde appels met noten en rozijnen uit de oven
11 november 2017
Gepofte zoete aardappel met spinazie en geitenkaas
18 november 2017
Alles tonen

Loslaten is verdomd hard werken

Loslaten. Zo’n woord waar coaches en therapeuten mee rondstrooien alsof het niets is. Wil je meer geluk? Laat je verwachtingen los. Wil je rust in je hoofd? Laat je gedachten los. Wil je leven in het nu? Laat het verleden en de toekomst los. Alles mag los. Hoppa. Kind kan de was doen. Maar er is één ding wat ze je er niet bij vertellen… Loslaten is verdomd hard werken. En misschien nog wel belangrijker: hoe laat je in godsnaam los?

Laten we even voorop stellen dat veranderingen in je leven en het daarbij behorende loslaten van verwachtingen/illusies/’plaatjes in je hoofd’ ontzettend confronterend en hard is. Maak geen zelfverwijt dat deze verwachtingen en illusies je eigen schuld zijn. Iedereen heeft ze namelijk, bewust of onbewust. Anders hadden we veelal geen doel in ons leven en kwamen we ons bed ‘s ochtends niet uit. Als je al eens met loslaten te maken hebt gehad weet je dat loslaten bloed, zweet en tranen kost. Het zorgt voor gekmakende stemmetjes in je hoofd. Stemmetjes die nooit op lijken te houden. Stemmetjes die je overdag van je werk houden, tijdens je yogales voorbij dansen en je ‘s nachts in je bed niet met rust laten. En denk je jezelf te bevrijden door middel van een wandeling in de natuur onder het mom van ‘lekker je hoofd leeg maken’. Vergeet het maar. Je komt thuis met vele kilometers in je benen en nog steeds geen leeg hoofd. Je hebt te maken met een voortdurende malende gedachtestroom. Loslaten vraagt overgave en vertrouwen. Constant. Elke dag weer en is daarmee het moeilijkste én het moedigste wat je ooit in je leven zult doen.

Zelf doen!
Het enige dat constant is in het leven is verandering. Veranderen is een natuurlijk proces waar we niet aan kunnen ontsnappen. Helaas, en heel vervelend voor ons wil ons brein van nature geen verandering. Hier kunnen we niets aan doen, dit is de bedrading waarmee we als mens geboren zijn. We willen van tevoren weten waar we aan toe zijn. Dit vinden we prettig en het geeft ons ‘zekerheid’. Het leven maakt nu eenmaal dat we verwachtingen creëren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan financiële verwachtingen, relationele verwachtingen, verwachtingen voortkomende uit hoop bij bijvoorbeeld een ziektebed. Maar kijk uit dat deze verwachtingen niet een eigen leven gaan leven en (on)bewust omgezet worden in zekerheden. Dat is een valkuil. Zekerheid bestaat namelijk niet. Sterke overtuigingen en daarmee gepaard gaande zekerheid leiden regelrecht tot teleurstellingen. Het kan namelijk zo maar voorkomen dat jouw zorgvuldig opgebouwde zekerheid opeens toch niet zo zeker blijkt te zijn. Het plaatje dat je al die tijd in je hoofd hebt gehad blijkt toch niet helemaal zo uit te komen als dat je had verwacht. Dan is het ontzettend moeilijk om uit opgebouwde zekerheidspatronen te breken. Dus wat doe je dan? Je brein gaat overuren draaien. Waar is het mis gegaan? Wat heb ik fout gedaan en wat had anders gekund? Waarom is het niet gelukt? Vele scenario’s draaien overuren in je hoofd. Maar wat je jezelf mag afvragen is de vraag: heb je al die tijd misschien niet te lang in je hoofd geleefd? Heb je niet te lang in een zelf gecreëerde illusie geleefd? Misschien heeft je lichaam al langere tijd meerdere fysieke signalen gegeven dat je anders naar dingen mag kijken en dat er een ander pad voor je is. Maar de vraag is: wanneer laat je jezelf niet meer door je hoofd leiden en ga je naar je lichaam luisteren? Ga je de door jou zelf opgebouwde verwachting loslaten? Alleen jij kan dit bepalen.

*Sometimes we create our own heartbreaks trough expectation*

Vechten of overgeven?
Je kunt blijven strijden en worstelen, vechten en jezelf vastklampen aan ‘oude’ idealen en illusies, net zo lang totdat je opgebrand bent en geen puf meer hebt om nog maar enige vorm van weerstand te bieden. Op den duur ben je moegestreden en zal je jezelf noodgedwongen moeten overgeven aan rust en niets doen. Ofwel, je bent opgebrand. Burned-out. Je kunt daarentegen ook kiezen om angst voor het onbekende en onzekerheid los te laten. Je geeft jezelf vrijwillig over, zodat je jezelf fysiek, mentaal en emotioneel ontlaadt en weer kan gaan voelen wat nou werkelijk de bedoeling is. Je zult merken dat dit nieuwe perspectieven geeft. Hoop, vrijheid en kracht om te veranderen.

Ga je oude schoenen wegdoen voordat je nieuwe hebt?
Loslaten vraagt moed. Heel veel moed. Moed om eerlijk naar jezelf te kijken en te zien: ‘Hé, er klopt hier iets niet, ik kan hier niet meer doorgaan. Het wordt tijd dat ik daar iets aan ga veranderen.’ Moed om jouw verantwoording daarin te nemen en hulp te vragen. Moed om dat brein dat op hol slaat rustig te krijgen en toch dóór te zetten. Moed om je over te geven en te vertrouwen op dat het goed komt. Moed om misschien nog vóórdat het nieuwe zich heeft gevormd, het oude te laten gaan zodat er ruimte komt voor verandering.

‘Als één deur sluit, opent zich een andere’
Er bestaat niet voor niets het gezegde: ‘Als één deur sluit, opent zich een andere’ ofwel: er komen nieuwe kansen en mogelijkheden. We zijn soms zo verdrietig als het tijd is om afscheid te nemen. We denken dat we van alles verliezen en soms voelt het alsof de wereld een beetje vergaat. Door afscheid te nemen ontstaat er een vacuüm, een soort leegte. Die leegte zal zich altijd weer willen opvullen. Dat is een onbewust proces. Die leegte is nodig, het geeft het nieuwe de ruimte om zich aan je aan te kunnen laten dienen. Als jij dit herkent, weet dan dat het aan jou is om te kiezen waarmee je de leegte gaat opvullen. Je zit als het ware even in de ‘wachtkamer’, wachtende tot de nieuwe deur open gaat. Maak van deze tijd in de wachtruimte geen hel voor jezelf. Als je blijft vasthouden aan het verlies van het oude, dan vul je je leegte met angst en verdriet en is er simpelweg geen ruimte voor iets nieuws. Creëer daarom een mooie en fijne ruime voor jezelf. Neem tijd voor jezelf. Geniet van de rust en VERTROUW erop dat die nieuwe deur vanzelf open gaat. De leegte hoeft helemaal niet zo lang te duren.. het duurt net zo lang als dat voor jou nodig is. Tot jij hebt losgelaten en klaar bent voor iets nieuws.

Let op, is er iemand die werkelijk belangrijk voor je was weggevallen, dan is rouwen op zijn plaats. Daar mag je zeker de tijd voor nemen, dat is zelfs noodzakelijk. Als dat wat weggevallen achteraf niet goed of niet zo belangrijk voor je was, laat de pijn dan gelijk los en weet dat het nieuwe op je staat te wachten. Het leven is vol mogelijkheden en kansen en ik gun je dat je ze gaat leven. Dingen gebeuren niet voor niets, het nieuwe staat op je te wachten. Maar pas wanneer JIJ jezelf daarvoor open stelt.

Ik weet het even niet meer
Loslaten is hard werken maar noodzakelijk om verder te komen op jou pad. Vaak lukt dit niet alleen en dat is geen schande, maar heel normaal. Je hebt een ander namelijk nodig om te spiegelen, met je mee te kijken en te voelen wat de bedoeling is, naast je te staan, in je te vertrouwen, je te confronteren en je een schop onder je kont te geven. Herken je jezelf in bovenstaand verhaal in wat voor kwestie dan ook? Kom op, ben eerlijk naar jezelf en red jezelf. Alleen jij kunt dit. Geef jezelf over en beken dat je ‘het even niet meer weet’. Dat is niet erg. Iedereen komt namelijk, vroeg of laat, eens op een punt in het leven waarop hij of zij het even niet meer weet. Kom eens langs voor een gesprek en samen gaan we kijken hoe we jou hier het beste in kunnen begeleiden.

LOSLATEN
Wat loslaten niet is:
– Loslaten is niet vergeten of ontkennen wat er is gebeurd
– Loslaten is niet de gevolgen bagatelliseren
– Loslaten is niet jezelf vernederen
– Loslaten is niet een zwaktebod
– Loslaten is niet het eens zijn met wat iemand deed of juist naliet
– Loslaten is niet ‘het’ maar goed vinden
– Loslaten is niet ontkennen dat je gekwetst en beschadigd bent
– Loslaten is niet zeggen dat het niet meer uitmaakt
– Loslaten is niet het goed praten van verkeerd gedrag
– Loslaten is niet jezelf ongelijk geven

* Niet loslaten is maar blijven hopen op een beter verleden

Wat wel loslaten is:
– Loslaten is onvoorwaardelijke liefde voor jezelf
– Loslaten is de situatie voor jezelf zo goed mogelijk maken
– Loslaten is afstand nemen
– Loslaten is jezelf bevrijden van angst, woede, wrok, haat en pijn
– Loslaten is machteloosheid toegeven
– Loslaten is de verantwoording nemen voor je eigen geluk
– Loslaten is besluiten geen slachtoffer meer te zijn
– Loslaten is groeien en kiezen voor leven in het nu

* Loslaten is alle hoop op een beter verleden laten varen en besluiten gelukkig te zijn

Loslaten 3