Tijdnood en toch gezond eten?

Angst verdwijnt door vertrouwen
4 juli 2016
Cellulite wat is het? Hoe ontstaat het? En hoe kom ik er vanaf?
11 juli 2016
Alles tonen

Tijdnood en toch gezond eten?

Ik wil wel gezond eten maar ik weet niet waar ik de tijd vandaan moet halen! Drukke baan, kinderen, laat thuis, sociale verplichtingen en eigenlijk te moe om dan nog iets te doen! Terwijl we weten dat het beter is om een gezonde maaltijd op tafel te zetten en te gaan sporten in plaats van op de bank neer te ploffen met een magnetron maaltijd. Het meest gebruikte excuus om een diepvriespizza in de oven te schuiven of toch te kiezen voor de snackbar om de hoek, is gebrek aan tijd. Maar kost in de keuken een verse, gezonde maaltijd bereiden nou echt zoveel meer tijd? Nee, we geloven alleen in de illusie dat kant-en-klare maaltijden en fastfood ons tijd opleveren. Dit komt voor een deel door de marketing. Eigenlijk kun je een gezonde maaltijd net zo snel, of misschien zelfs nog wel sneller, maken en is vele malen beter voor je gezondheid.
Komt dit tijdgebrek je bekend voor? Hieronder een aantal tips die je misschien kunnen helpen om toch gezond te eten ondanks de tijdnood.

1. Maak je ontbijt en/of lunch de avond van tevoren
Als je je ontbijt en/of lunch de avond van tevoren al klaar hebt gemaakt betekent dit dat je ’s morgens alleen maar je koelkast hoeft open te doen en het op te eten of mee te nemen! Dat scheelt ontzettend veel tijd en je hebt geen excuses meer voor een ongezond ontbijt, ongezonde lunch of om deze zelfs te skippen! Maak bijvoorbeeld een gezonde ontbijtpap van teff, vezelmuesli, spelt of haver met gezonde toppings in een ontbijtpotje voor de volgende dag.

2. Denk groot en de vriezer is je vriend!
Bereid eens dubbele (of driedubbele) porties. Niet om meteen op te eten, maar om de vriezer mee te vullen. Zo heb je altijd wat achter de hand in echte nood. Denk hierbij aan soep, een zelfgemaakt (bananen)brood of bijvoorbeeld kleine porties groente en fruit voor een smoothie. Tips: vergeet niet om op je ingevroren eten een naam en datum te zetten. Bevroren is het soms lastig te herkennen en ontdooi het eten het liefst in de koelkast, de kans op bacteriegroei is dan kleiner.

3. Kook grote hoeveelheden en dubbele porties
Geroosterde of gestoomde groentes, soep, quinoa/bruine rijst zijn gezond en makkelijk te bereiden in maaltijden. Als je hier extra veel van maakt en daarna bewaard in goed afgesloten bakjes in de koelkast heb je er meerdere dagen plezier van!

4. Richt je voorraadkast gezond in
Zorg voor een goede basis in je voorraadkast, zodat je altijd (snel) een gezonde maaltijd in elkaar kan zetten, denk aan: bonen en vis in blik, eieren, noten en zaden, gedroogde tomaatjes, volkorengranen, kruiden, gedroogd fruit. Maar denk ook aan groenten in pot zoals doperwten en wortel. Minder gezond en vers maar altijd beter dan helemaal geen groenten. En wat dacht je deze super gezonde instantsoepen?

5. Neem fruit als snack
Fruit of gedroogd fruit zoals pruimen of vijgen is het ideale makkelijke snelle tussendoortje! Het geeft je meteen goede energie. Het is makkelijk, snel en je kunt goed variëren.

6. Probeer altijd wat snack groentes in je koelkast te hebben (zoals komkommer, wortel, paprika etc.)
Als deze voedingsmiddelen standaard op je boodschappenlijstje staan is er altijd iets in huis wat je snel kunt pakken om te snacken. Neem er een lekkere (zelfgemaakte) hummus bij en je bent klaar! Hartstikke gezond!

7. Houd het simpel
Om gezond te koken hoef je echt niet te flamberen, pocheren of een waslijst aan ingrediënten te gebruiken. Veel gezonde ingrediënten zijn al lekker van zichzelf en hoeven net opgeleukt te worden, een voorbeeld is de avocado. Meer dan een beetje peper en zout heeft deze voedzame vrucht eigenlijk niet nodig. Net zoals de meeste groenten (denk aan courgette, broccoli en wortel) de hoofdrol kunnen spelen in een gezonde soep. Kruiden en een staafmixer maken het af.

8. De ‘dit-mislukt-nooit’ maaltijd’
Maak voor tijdnood momenten een (digitale)map vol gerechten die niet kunnen mislukken en amper tijd kosten. Misschien wel die snelle groentesoep, die pittige frittata of een ovenschotel met maar een paar ingrediënten. Niet iedere avond of middag is namelijk het juiste moment om een nieuw recept uit te proberen.

9. Koken als een pro
Wie een kwartier doet over een komkommer snijden of een ui niet gesnipperd krijgt kan altijd nog de kunst afkijken op YouTube. Zoek op ‘How to chop a…’ en vul hier in wat je graag wilt leren snijden. Of kijk naar de video’s van Jamie Oliver waarin hij in vijftien minuten een gezonde maaltijd maakt.

10. Planning
Bedenk een paar dagen vooruit wat je wilt gaan eten. Dit scheelt je tijd en vaak ook stress, omdat je niet elke dag wil gaan bedenken wat je moet eten om vervolgens boodschappen te gaan doen. Plan ook, als het even kan, je bezoek aan de supermarkt in de ochtend op een doordeweekse dag. Dat scheelt weer tijd met wachten bij de schappen en in de rij staan voor de kassa.

Als je dit weet toe te passen tussen alle drukte door zal je lichaam je dankbaar zijn en krijg je er veel voor terug! Of probeer in ieder geval een aantal van bovenstaande tips!

Succes!