Spinaziesoep
20 januari 2018
Kokos-banaan havermoutbrood met krokante pecantopping
3 maart 2018
Alles tonen

Tips om goedkoper biologische groente en fruit in te slaan

Afgelopen week is bekend geworden dat de prijzen voor gezonde producten als groente, fruit, water en eieren flink zijn gestegen. Tegelijkertijd zijn frisdrank en suiker stukken goedkoper geworden. Het lijkt wel de wereld op z’n kop. Hoe kunnen we nu betaalbaar gezond blijven eten, het wordt ons steeds moeilijker gemaakt. Advies is toch om te blijven investeren in de basis: groente en fruit. Ik merk dat mensen hierin wel vaak voor een dilemma staan. Moeten ze deze nu wel of niet biologisch kopen? Of misschien wil je deze wel biologisch kopen maar vind je het toch wat duur? Daarom in dit artikel wat tips om goedkoper biologische groente en fruit in te slaan en de lijst van de ‘dirty dozen’ en de ‘clean fifteen’. Welke groente en fruit zijn echt viezeriken en kun je nu beter biologisch kopen en welke niet-bio groentjes zijn wel veilig, ofwel: fris & fruitig?

1. Helaas zijn biologische producten over het algemeen vaak wel tot 40% duurder in vergelijking tot huismerken maar verschillen ze vaak niet zoveel in prijs met de premium A-merken. In de reguliere supermarkten zijn tegenwoordig ook grote afdelingen te vinden met biologische producten. Bij de biologische producten in deze winkels kun je profiteren van het inkoopvolumevoordeel van grote ketens zoals Jumbo, Albert Heijn en Plus. Met dit voordeel zijn de reguliere supermarkten over het algemeen met hun biologische producten een stuk goedkoper dan de natuurvoedingswinkels. In beide winkels zijn de producten gecertificeerd biologisch. Op deze manier kun je toch met een kleine portemonnee biologisch groente- en fruit eten.
2. Probeer daarnaast groente en fruit zoveel mogelijk van het seizoen te eten. De prijzen zijn dan een stuk gunstiger. Er zijn op Internet verschillende groente- en fruit kalenders te vinden waarop de seizoensproducten van de maand staan.
3. Maak ten slotte een schifting in de groente en fruit die je biologisch wil kopen. Je hoeft niet perse alle groente en fruit biologisch te kopen maar kies dan in ieder geval voor groente en fruit met het minste gif. Er zijn namelijk heel wat groente en fruit die extreem bespoten worden om ongedierte tegen te gaan. Maar hoe weet je nou welke groente- en fruitsoorten dat zijn? Hiervoor is een speciale lijst ontwikkeld, de ‘Dirty Dozen’ lijst. De lijst staat hieronder.

Dirty Dozen
1.
Aardbeien
2. Spinazie
3. Nectarines
4. Appels
5. Perziken
6. Peren
7. Kersen
8. Druiven
9. (Bleek)selderij
10. Tomaten
11. Paprika
12. Aardappel
dirty dozen

Je ziet dat op het eerste gezicht onschuldige groente- en fruitsoorten zoals appels en tomaten kennelijk heel veel schadelijke stoffen bevatten. Wassen of schillen is dan soms niet eens genoeg. Dat betekent dat je deze groente- en fruitsoorten dus beter biologisch kunt kopen, of beter nog: in je eigen tuintje kunt verbouwen!
dirty dozen 2

Maar gelukkig is er dan ook nog de ‘Clean Fifteen’ lijst. In deze lijst staan groente- en fruitsoorten die bijna helemaal niet worden bespoten en die je prima niet-bio kunt kopen. De ‘Clean 15’ is de tegenhanger van de Dirty Dozen.

Clean 15
1.
Mais
2. Avocado
3. Ananas
4. Kool
5. Ui
6. Erwten
7. Papaya
8. Asperges
9. Mango
10. Aubergine
11. Honing meloen
12. Kiwi
13. Cantaloupe meloen
14. Bloemkool
15. Grapefruit
clean fifteen

Opmerking: bovenstaande lijsten zijn onderzoeksresultaten van afgelopen jaar. Dit jaar zullen hierin waarschijnlijk weer veranderingen plaatsvinden. Natuurlijk speelt ook het land van afkomst van de groente- en fruit een rol. Niet ieder land heeft dezelfde richtlijnen voor bestrijdingsmiddelen.

0609b219
Tip: je kunt bovenstaand plaatje printen, uitknippen en dubbelvouwen. Handig voor in je portemonnee, tijdens het boodschappen doen.

Bronnen:
– mindfuleats.com;
– weetwatjeeet.nl;