Hapjes met geitenkaas, walnoot en honing
29 maart 2018
Golden Milk
12 april 2018
Alles tonen

Waarom je blij wordt van een ei

Van een ei wordt je blij. Echt, want eieren zijn vrijwel het perfecte voedsel. Ze bevatten een beetje van bijna alle belangrijke voedingsstoffen die we nodig hebben. Zo bevat een enkel groot gekookt ei:
– Vitamine A: 6% van de ADH
– Vitamine B11 (foliumzuur): 5% van de ADH
– Vitamine B5: 7% van de ADH
– Vitamine B12: 9% van de ADH
– Vitamine B2: 15% van de ADH
– Fosfor: 9% van de ADH
– Selenium: 22% van de ADH

Eieren bevatten daarnaast ook behoorlijke hoeveelheden vitamine D (met name in de eidooier), vitamine E, vitamine K, vitamine B6, calcium en zink. Een ei bevat 77 calorieën, 6 gram eiwit (met daarbij alle essentiële aminozuren in de juiste verhouding) en 5 gram gezonde vetten.

Hieronder een aantal weetjes over het ei:
* Wist je dat eieren van loslopende kippen gezonde omega-3-vetzuur bevatten? Omega 3-vetzuren zijn erg belangrijk voor je gezondheid, zo zijn ze bijvoorbeeld sterk ontstekingsremmend en verbeteren zij de hormoonbalans.
* Hoe geler het eigeel, des te meer bescherming. Donkergele dooiers bevatten meer carotenoïden, vitamine A, vitamine E en omega-3 vetten
* Een ei draagt bij aan het verlagen van de bloeddruk. Peptiden in het ei helpen namelijk een hoge bloeddruk te verlagen.
* Hoewel eieren cholesterol bevatten, hebben recente studies uitgewezen dat eieren het LDL cholesterol (slechte cholesterol) verlagen en het HDL (goede cholesterol) verhogen. Mensen met hogere niveaus van HDL-cholesterol hebben een lager risico op hartaandoeningen, beroertes en diverse andere gezondheidsproblemen. Het eten van eieren is een geweldige manier om het HDL-cholesterol te verhogen.
* De eidooier is rijk aan de antioxidanten luteïne en zeaxanthine. Deze krachtige antioxidanten beschermen het netvlies van het oog en helpen zo degeneratieve achteruitgang van het oog te voorkomen.
* Een eitje is goed voor de hersenen – een ei bevat twintig procent van de dagelijks aanbevolen inname van choline. Choline is een stof die tot de groep B-vitamines behoord. Choline wordt onder andere gebruikt om celmembranen te bouwen en heeft een belangrijke functie bij het signaleren van zenuwimpulsen in de hersenen. Een voldoende hoeveelheid aan choline is dus essentieel voor een goede werking van de hersenen en het zenuwstelsel.
* Een ei, geklutst of als omelet door de soep heeft niet alleen een romig effect, het geeft ook een langer verzadigingsgevoel en een stabiele bloedsuikerspiegel. Dit helpt je minder te eten en kan helpen om gewicht te verliezen.
* De gezondste bereidingswijze van een ei is je eitje pocheren.
* De versheid van een ei kun je op de volgende manier testen: leg het ei in een glas water: als het naar de bodem zakt, is er geen probleem; als het komt bovendrijven, is het niet meer vers.
* Bruine eieren gezonder? Nee hoor, de voedingswaarde van een ei kun je niet afmeten aan de kleur van de eierschil. Door de kleur van de schil kun je hooguit bepalen welke kleur veren de kip heeft die het ei produceerde. Meestal leggen witte kippen witte eieren en bruine kippen bruine eieren.
* Kies zoveel mogelijk voor biologische eieren van scharrelkippen, zodat je verzekerd bent van een antibiotica vrij ei met een hoog gehalte aan vitamine A en E en omega-3 vetten.

Ten slotte zijn eieren goedkoop, gemakkelijk te bereiden en te gebruiken in heel veel soorten gerechten! Een vleesvrij dagje kan bijvoorbeeld goed gecompenseerd worden met het eten van 1 of 2 eieren (zoals in een omelet of frittata). Het eten van meerdere eieren per dag of week kan volgens verschillende studies geen kwaad, maar ben altijd voorzichtig met TE. Alles waar TE voor staat is meestal geen goede keuze. Variatie is belangrijk: wissel in je voedingspatroon goed af tussen dierlijke eiwitten zoals vlees, vis, eieren, kaas en plantaardige eiwitten als tofu, gefermenteerde soja (tempeh, miso, natto), quinoa of peulvruchten en noten in combinatie met granen.

Bronnen:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9286269
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0014483596902109
http://iovs.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2125160
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19369056
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0026049504000708
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2782876/
Boek: Rineke Dijkinga, weetjes over heerlijk eten, 2016