10 tips om meer groenten te eten

5 tips om meer vet te verbranden
2 maart 2016
Sushi bowl met quinoa
3 juni 2016
Alles tonen

10 tips om meer groenten te eten

Eén van de beste en meest eenvoudige manieren om je gezondheid te verbeteren is door voldoende verse groenten te eten. Maar hoe kom je eraan? Het Voedingscentrum adviseert 250 gram per dag, dit is erg minimaal en toch haalt nog maar 1 op de 3 mensen deze norm. 300 gram groenten per dag is meer optimaal en 500 gram groenten per dag is ideaal. Dit zorgt niet alleen voor een ijzersterk immuunsysteem maar het werkt ook preventief tegen allerlei aandoeningen en het komt je lijf in het geheel ten goede. Vandaag dus tips om meer groenten te eten!

1. Gebruik groenten bij je ontbijt. Rasp bijv. een worteltje door je havermout, drink een groentesap bij je ontbijt of maak een groene smoothie.

2. Snack met rauwkost: vervang tussendoorkoekjes voor snack groenten! Worteltjes, stukjes komkommer, tomaatjes, paprika, bleekselderij, radijsjes, allemaal gezonde snacks voor tussendoor! Deze snacks zijn ook gemakkelijk mee te nemen als je bijvoorbeeld veel onderweg bent. Maak het nog lekkerder: dip je groentesnacks in (zelfgemaakte) hummus (lekkere Arabische kikkererwtenpasta).

3. Groene bladgroenten zijn super gezond. Zorg dat je altijd bladgroenten in huis hebt en gooi ze overal op of onder. Op je sandwich, onder je maaltijd. Ideaal.

4. Vervang (koolhydraatrijke) producten zoals aardappelen, rijst en pasta wat vaker door groenten. Denk daarbij aan een frittata/omelet met veel groenten, een salade, een dubbele portie groente bij het avondeten (bijvoorbeeld rauwkost en warme groente), een ovenschotel met veel groenten of bak een groentetaartje. Ben je lui? Gooi een zooitje lekkere groentesoorten in een ovenschaal, gooi er wat kruiden bij, wat olie en schuif het de oven in.

5. Ben creatief met bakken en gebruik groenten: gebruik of verstop ze bijvoorbeeld in een cake of taart (wortelcake, zoete aardappeltaart, bananenbrood met courgette)

6. Lunch met salades. Gebruik eventueel een overschot groenten van het avondeten, de volgende dag in je lunch.

7. Heb je geen verse groenten in huis? Gebruik diepvriesgroenten! Diepvriesgroenten zijn meestal beter en ‘schoner’ dan groenten in blik aangezien daar vaker suikers en smaakstoffen aan toegevoegd zijn. Maar let hier ook goed op de verpakking.

8. Zoek recepten op met groenten of koop een leuk kookboek met groenterecepten. Groenten verwerken in lekkere gerechten zorgt ervoor dat je er gemakkelijker veel van eet. Een bord vol wortelen ziet er misschien saai uit en is teveel van het goede, terwijl een lekkere wokschotel met wortel, boontjes, courgette en mais veel aantrekkelijker is.

9. Varieer met groenten zodat het geen sleur wordt. Probeer ook groenten die je nog niet kent of eerder hebt gegeten. We weet worden ze wel je nieuwe favoriet.

10. Meld je aan voor een wekelijks groentepakket.

Ben je niet zo gek op bepaalde groenten? Probeer dan eens een andere bereidingswijze. Door groenten te stomen, te marineren of juist te grillen ontstaan net weer andere smaken en misschien past het zo beter bij je smaak.

Benieuwd naar meer tips of naar tips hoe je je kinderen gemakkelijker groenten kan leren eten? Neem contact met me op.

groentenpost