Het hoogsensitieve kind (HSK) en overprikkeling
26 mei 2020
5 tips om je kind meer zelfvertrouwen te geven
5 juli 2020
Alles tonen

10 tips voor het zorgeloos opvoeden van hoogsensitieve kids

Het opvoeden van hoogsensitieve kinderen vraagt om liefdevolle aandacht, geduld, begrip en een groot inlevingsvermogen. Hoog sensitieve kinderen absorberen een heleboel informatie in één keer. De hele dag ‘sponsen’ zij gedetailleerde informatie uit de omgeving op. Ze zijn invoelend, intelligent, creatief, nauwgezet, gewetensvol en intuïtief. Onderstaande tips geven ouders van zulke mooie, gevoelige kinderen wellicht meer inzicht in hun kind, waardoor zowel ouder als kind elkaar beter begrijpen en zichzelf beter zullen voelen.

1. Trek regelmatig samen de natuur in
Leer je kind de natuur kennen zodat ze al jong zullen merken dat ze zichzelf daar kunnen opladen en hun rust kunnen vinden. Test uit hoe ze reageren na het spelen op de IPad of een intensieve film ten opzichte van spelen in de bossen of het strand. Na een portie natuur kijken ze vaak veel rustiger uit hun ogen en zitten ze beter in hun lijf, wat tevens een goede nachtrust bevordert.

2. Een hoogsensitief kind is bewust en wijs
Sommige hoogsensitieve kinderen lijken hun leeftijd ver vooruit en stellen diepzinnige, beschouwende vragen, gebruiken moeilijke woorden of hebben volwassen interesses. Beoordeel je kind niet als vreemd, serieus of betweterig. Maar laat het wijs en misschien wel ‘anders’ dan anders zijn. Zorg dat je betrokken en geïnteresseerd bent. Laat het kind vragen stellen en ga hier serieus op in.

3. Respecteer het leef- en slaapritme van HSP kinderen
Door de vele impulsen die deze kinderen hebben te verwerken via hun geest en lichaam, hebben ze veel meer rust nodig. Vergelijk jouw kind niet met andere kinderen en luister op tijd naar de vermoeide signalen. Creëer een manier om zowel het leef- en slaapritme van het kind als het sociale leven te combineren: een sociaal leven in het ritme dat jouw kind nodig heeft.

4. Gevoelig voor bepaalde kledingstukken/ warmte of koude
Indien je kind aangeeft dat het bepaalde kledingstukken niet lekker vindt zitten door het materiaal, de labels of de dikte van de kleding – geloof dit dan. Hoog sensitieve kinderen stellen zich niet aan, ze zijn simpelweg hypergevoelig voor structuren en materialen.
Denk bij kleding bijvoorbeeld aan:
– Labels
– Zuiver wollen kleding
– Sokken die kriebelen of een naadje bij de teen hebben
– Denk ook aan natte of zanderige kleding – veel hoogsensitieve kinderen willen zich op dat moment het liefst verkleden.

Vergeet bij meisjes de haardecoratie niet als haarbanden, hoedjes, petjes, haarelastiekjes en haarspeldjes.

5. Wees alert op allergische reacties door bepaalde voedingsmiddelen
De grote gevoeligheid heeft zo ook zijn effect op de voeding. Symptomen zoals jeuk, constante verkoudheid, uitslag, aanhoudende buikpijn, pijn op de tong, moeheid, ontstekingen en hyperactiviteit kunnen duiden op allergische reacties. Wanneer je werkelijk al van alles geprobeerd hebt en de klachten maar terug blijven komen wees dan zo wijs om je kind eens te laten testen op bijv. gluten, zuivel, varkensvlees etc. Dit kun je onder andere laten doen door een mesoloog, kinesioloog of voedingsdeskundige. Je kind zal beter in zijn/haar vel komen door de juiste voeding.

Bied bovendien zoveel mogelijk gezonde, volwaardige voeding zonder E-nummers, geraffineerde suikers en andere additieven aan. Ook hier kun je de hulp en advies van een orthomoleculair- of (natuur)voedingsdeskundige inwinnen.

6. Moeite met verrassingen en verandering
Veranderingen horen bij het leven. Als ouder kun je gemakkelijk over kleine veranderingen heen stappen zoals: ‘Vandaag is het mooi weer, laten we naar dierentuin gaan in plaats van de binnenspeeltuin’ , maar een hoog sensitief kind houdt niet van impulsieve verrassingen en wil dit van tevoren weten zodat hij of zij zich hierop kan voorbereiden. Dit geldt des te meer voor grote veranderingen in het leven zoals een verhuizing, een baby op komst, verandering van school of iemand die ernstig ziek is en komt te overlijden.

Deze reactie heeft te maken met het verwerken van een boel impulsen in één keer. Praat dus op voorhand over wat er zoal gaat gebeuren en doe het bij voorkeur gedoseerd. Hak de informatie in kleine stukjes op. Zo geef je jouw kind de tijd om beetje bij beetje te wennen aan een op handen zijnde verandering of gebeurtenis. Je voorkomt zo dat je kind slapeloze nachten heeft, angstig wordt, overprikkeld raakt en in de stress schiet.

7. Veel HSP kinderen kunnen heel goed alleen spelen
Als ouder kan de angst bekruipen dat je kind een eenling wordt en vervreemd raakt van sociaal contact maar dit is vaak nergens voor nodig. Hoogsensitieve kinderen hebben meer tijd voor zichzelf nodig om tot rust te komen. Bovendien hebben ze een zeer levendige fantasie waardoor ze gemakkelijk zichzelf kunnen vermaken. Stimuleer sociaal contact daarom alleen als het kind dit echt zelf wil. Anders kan je kind mogelijk opgroeien met het gevoel dat het niet goed genoeg is zoals het is.

8. Investeer in quality time – betrokkenheid
Ga aan het eind van de dag even bij je kind in bed liggen en vraag naar de leuke en minder leuke dingen die er die dag zijn voorgevallen en laat het kind vertellen. Hierdoor stimuleer je het kind open te zijn over gevoelens en emoties en kun je uitbarstingen door opgekropte frustraties en emoties een stapje voor zijn.

9. Beperk drukke en luidruchtige omgevingen
Hoogsensitieve kinderen hebben naast een gedetailleerde waarneming een groot inlevingsvermogen, ze zijn erg gevoelig voor de emoties, non-verbale lichaamstaal en gemoedstoestanden van mensen om hen heen. Wanneer hier ook nog eens harde geluiden bij komen kijken kan een kind snel overprikkeld en uitgeput raken. Hetzelfde kan voorkomen bij fel en indringend licht.

10. Perfectionisme & dingen graag goed willen doen
Hoog sensitieve kinderen zijn erg bewust, hebben hoge verwachtingen van zichzelf en anderen en willen dingen graag goed doen. Uit de angst om anderen of zichzelf teleur te stellen of geconfronteerd te worden met een eventuele tekortkoming, is perfect nog maar de enige manier waarop ze dingen het liefst doen. Faalangst houdt hiermee verband en wordt ook veel onder deze kinderen gezien. Soms presteren deze kinderen beter indien er geen vreemden bij zijn.

Deze constante drive om dingen perfect te willen doen en geen fouten te willen maken zorgt ervoor dat het kind alleen nog maar meer overprikkeld wordt. Geef als ouder zelf het juiste voorbeeld en laat je kind meermalen inzien dat perfect niet bestaat, dat volwassenen ook nog wel eens een foutje maken en dat goed ook echt goed genoeg is.

De omgang met een hoogsensitief kind is niet altijd even gemakkelijk. Kun je wel wat hulp, handvatten en tips gebruiken in het omgaan met hoogsensitiviteit in de opvoeding. Twijfel dan niet om contact op te nemen zodat we samen de handleiding kunnen vinden van jouw mooie, unieke hoogsensitieve kind.