Bloemkoolsalade met rucola, tonijn en krieltjes

Appel-notenkoek
18 maart 2015
Omelet met tomaat en rucola
18 maart 2015
Alles tonen

Bloemkoolsalade met rucola, tonijn en krieltjes

Deze salade valt in de categorie snel en makkelijk voor doordeweekse dagen waarop het allemaal niet zo hip hoeft. Dagen dat je niet urenlang in de keuken wil en kan staan maar toch een gezonde maaltijd op tafel wil zetten. Probeer de salade wel zo vers mogelijk te bereiden zoals bijvoorbeeld met met verse bloemkool. Bloemkool uit een zakje is voorgesneden en verliest daardoor aan voedingswaarde. Persoonlijk gebruik ik deze salade voor de lunch, met name de krieltjes geven dan energie om de rest van de dag door te gaan. ‘S avonds heb je minder plezier van deze energie, tenzij je nog een sportschema af te lopen hebt natuurlijk.

Ingrediënten voor 2 personen:
– 250 gram (bio) krieltjes met schil
– 300 gram bloemkoolroosjes
– 40 gram rucola
– 2 blikjes tonijn (in water)
– 1 grote rode ui
– 4 eetlepels extra vierge olijfolie voor koude toepassing
– snufje Keltisch of Himayala zout
– paar snufjes zwarte peper

Bereidingswijze:
1. Maak de krieltjes goed schoon onder lauwwarm water en doe ze in een pan met water. Zet de pan op het vuur en kook de krieltjes in 10 minuten gaar.
2. Snijd ondertussen de bloemkoolroosjes in kleine stukjes en doe deze in een pan met een klein laagje water. Stoom de bloemkoolroosjes door de deksel op de pan te leggen en het vuur niet te hoog te zetten. Dit hoeft maar enkele minuten te duren (5-8 minuten). De bloemkool mag nog best knapperig zijn. Giet de bloemkoolroosjes af.
3. Maak de ui schoon en snij deze doormidden. Snij nu smalle halve ringen van de ui.
4. Doe de rucola in een grote schaal en voeg de krieltjes, bloemkoolroosjes en rode ui bij de rucola en schep door elkaar. Voeg nu ook de tonijn toe.
7. Giet de olijfolie over de krieltjes, bloemkool en tonijn en breng verder op smaak met een snufje van het Keltisch/Himalayazout en een paar snufjes zwarte peper.
8. Verdeel het gerecht over 2 borden. Serveer (lauw)warm.