10 tips voor het zorgeloos opvoeden van hoogsensitieve kids
7 juni 2020
Alles tonen

5 tips om je kind meer zelfvertrouwen te geven

Het mooiste cadeau dat je een kind kan geven is het geloof in zichzelf ♥.
De meeste ouders willen dat hun kind zichzelf prettig voelt, zelfverzekerd is en uitdagingen aan durft te gaan. Kinderen met zelfvertrouwen hebben een positief zelfbeeld en vinden zichzelf de moeite waard. Ze durven gemakkelijker nieuwe uitdagingen aan te gaan en fouten te maken, zonder dat ze zich slecht over zichzelf voelen. Zelfvertrouwen is echter niet iets waar kinderen mee geboren worden. Het is een proces dat het gehele leven doorloopt en dat zich gedurende het leven ontwikkelt. Dit betekent dat je als ouder een belangrijke rol speelt in het verwerven van zelfvertrouwen voor je kind. Hieronder 5 tips om bij te dragen aan de basis van dit proces.

1. Laat je kind wat vaker zelf beslissingen nemen
Geef je kind naarmate het ouder wordt langzaam maar zeker steeds meer verantwoordelijkheid en keuzevrijheid. Dit zal ervoor zorgen dat hij meer vertrouwen krijgen in het eigen oordeel. Dit betekent niet dat je doel is dat je langzaam maar zeker leert om je kind alles zelf te laten bepalen. Veiligheid en structuur hebben ze natuurlijk nog lange tijd nodig en van teveel vrijheid kan je kind het benauwd krijgen. Begin in kleine stapjes. Bijvoorbeeld:
– Je kan je 8-jarige kind gerust de eigen kleding uit laten zoeken, ook al past dat volgens jou niet bij elkaar.
– Je kunt de keuze van je kind voor het ontbijt meenemen in het maken van het ontbijt voor de volgende dag.
– Wanneer je kind in de bovenbouw zit, kan hij zelf naar school fietsen, eventueel met zijn broer, zus of een vriendje.
– Je kunt je kind zakgeld geven. Zo leert hij met geld omgaan, leert wat de waarde is en hoe lang hij erover kan doen om voor iets te sparen voordat hij het uitgeeft.

2. Stimuleer interesses van je kind
Geef je kind de kans om kennis te laten maken met veel verschillende activiteiten en bezigheden en stimuleer deze als ze deze echt leuk vinden. Kinderen die een passie hebben – of dat nou voetballen, bouwen, bakken of piano spelen is – worden daar steeds beter in en voelen zich trots en zelfverzekerd. Hierdoor hebben ze ook meer kans op succes bij andere dingen in hun leven. Bovendien is de kans groot dat je kind met kinderen met dezelfde interesses in contact komt, wat weer stimuleert om verder te ontwikkelen.

3. Geef procesgerichte complimenten
In onze prestatiegerichte maatschappij zijn we nogal eens geneigd om resultaat gerichte complimenten te geven als: ‘Wat een mooie tekening!’, of ‘Je hebt nul fouten gemaakt!’. Maar weet dat complimenten gericht op resultaat nogal eens vaak faalangst in de hand kunnen werken. Belangrijk is om complimenten te geven welke juist gericht zijn op waardering en ontwikkeling van het leerproces van het kind. Bijvoorbeeld:
– ‘Wat fijn dat je er bent!’
– ‘Ik vind het leuk als we samen zijn.’
– ‘Wat knap dat je zo hard hebt geoefend voor die toets’
– ‘Wat heb je hard gewerkt!’
– ‘Ik kan zien dat je goed hebt opgelet!’

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die procesgerichte feedback en waardering krijgen, hier zelfvertrouwen uit opbouwen. Zij zullen een moeilijke situatie later minder snel uit de weg gaan want ze hebben geleerd dat ze ertoe doen en weten hoe ze iets moeten aanpakken.

4. Laat merken dat fouten maken erbij hoort
Sommige ouders willen het liefst voorkomen dat hun kind fouten maakt of zichzelf rot voelt. Dit is een hele normale reactie. Maar als je als ouder teveel gaat helpen, geef je een verkeerd signaal af. Het kind krijgt minder vertrouwen in zichzelf en durft niets meer ‘fout’ te doen. Het is juist van belang dat kinderen leren dat iedereen wel eens een foutje maakt en dat dit niets zegt over de waardigheid van het kind als persoon. Fouten maken hoort nu eenmaal bij het leven. Het is heel normaal dat je je soms boos, verdrietig of bang voelt. Het is aan ouders om dit voor te leven. Als je kinderen leert dat ze fouten mogen maken, zullen ze makkelijker uitdagingen aan durven gaan. Je leert ze dat het niet erg is om een fout te maken, maar dat je daarvan leert.

5. Benader je kind respectvol
Probeer je kind te laten ervaren dat hij erbij hoort en belangrijk is. Neem je kind serieus en laat hem merken dat zijn mening en ideeën ertoe doen. Toon betrokkenheid en luister naar je kind zonder zijn ideeën en/of oplossingen af te kraken of weg te wuiven. Geef je kind de ruimte om dingen op zijn eigen manier te doen.

* Het stuk is voor het gemak geschreven in ‘hij-vorm’ maar hier kan net zo goed ‘zij’ staan.