1. Moet je in Reiki geloven?
Nee, Reiki is geen geloof en het is niet van belang dat je in Reiki gelooft. De energie werkt harmoniserend en stelt geen voorwaarden aan de ontvanger van de energie. Het enige dat van belang is , is dat je de energie toe moet willen laten. Anders gezegd: je moet om een reikibehandeling aan een Reikibehandelaar vragen of je zegt ‘ja’ als de Reikibehandelaar je de Reiki behandeling aanbiedt. Je mag dus gerust sceptisch zijn en blijven over Reiki-behandelingen. De werkzaamheid van de behandeling zelf zal je ongeloof vanzelf wegnemen, doordat je bijvoorbeeld merkt, dat je jezelf ontspant, pijn vermindert, genezing versnelt etc. Dus niet het geloven is van belang, het willen proberen en willen ontvangen is van belang. Erom vragen is dus al voldoende.

2. Is reiki veilig?
Ja! Reiki is veilig. Reiki-energie werkt alleen ten goede van elk persoon en kan geen schade veroorzaken. Het is veilig voor iedereen en elke situatie, ook bij zwangere vrouwen en bij kinderen.

3. Mag je je kleding bij een behandeling aanhouden?
Reiki-energie beweegt zich door kleding, je hoeft dus nooit je kleding uit te doen bij een Reiki-behandeling. Bovendien beweegt reiki-energie zich door dekens, steunverband, gips, korsetten, schoenen en zelfs een stoel. Dit maakt het mogelijk om ook een (rol)stoelbehandeling te geven.

4. Moet je iets voelen tijdens de behandeling?
Nee, je hoeft niets te voelen. Het kan ook zo zijn dat je tijdens de behandeling volledig ontspant, niets voelt en lekker in slaap valt. Echter veel mensen, met name hoog sensitieve personen, voelen warmte of bewegingen van de energie, krijgen rillingen of zien kleuren of beelden. Tenslotte komt het voor dat mensen emotioneel worden, omdat onderliggende emotie aangeraakt wordt. Dit is niet iets om jezelf voor te schamen maar een normaal gevolg van de behandeling. Het is bij iedereen anders. Iets merken tijdens de behandeling zegt echter niets over de kwaliteit van de behandeling.

5. Waar moet je rekening mee houden na een Reiki behandeling?
Een Reiki-behandeling brengt je helemaal tot rust en zet genezingsprocessen in werking. De meeste mensen zijn compleet ontspannen. Daarnaast kan het zijn dat je jezelf na een behandeling erg moe voelt, wat blijkt van onderliggende vermoeidheid. Het is in alle gevallen raadzaam om jezelf gedurende de rest van de dag niet meer te druk te maken, vermijd bijvoorbeeld intensieve sport. Drink, net als bij een gewone massage, bij voorbaat veel water om eventueel vrijgekomen ‘afvalstoffen’ af te voeren.

6. Kan Reiki toegepast worden in combinatie met andere therapieën?
Ja, Reiki kan juist zeer succesvol zijn als aanvulling op andere vormen van therapie. Reiki versterkt het effect van deze behandelingen. Bovendien kan de combinatie van Reiki en reguliere medicatie geen kwaad.

7. Mag je direct resultaat verwachten van Reiki?
Reiki stimuleert het zelf-genezend vermogen. Je lichaam probeert na een behandeling een nieuwe balans vinden. Dat kan natuurlijk snel gebeuren maar vraagt vaak meer tijd en meer behandelingen. De eerste reactie kan b.v. zijn beter slapen, het verlichten of verdwijnen van hoofdpijn, enz. Daarna kan het zijn dat andere fysieke pijn vermindert of verdwijnt, het sterker in je schoenen staan, gemakkelijker ‘nee’ durven zeggen (uit zelfbescherming en dus niet uit egoïsme), gemakkelijker zelf oplossingen vinden voor situaties die zijn scheefgegroeid thuis of op het werk, etc.. Dit zal niet van de een op de andere dag gebeuren maar is een proces dat zich ontwikkelt en dat zul je na enige tijd gaan voelen en merken.

8. Hoe werkt Reiki op afstand ofwel een afstemming voor Reiki?
Een reiki-afstemming wordt uitgevoerd door een Reiki Master. Hij of zij kanaliseert de reiki-energie en de frequentie van deze energie tot in het energielichaam van degene die de initiatie ontvangt. Het kanaal voor het doorgeven van de universele levensenergie wordt hierdoor geactiveerd. Voor een afstemming voor Reiki is het nodig dat de ontvanger van Reiki energie de Reiki master de plaats en tijd vermeld waarop hij/zij de Reiki energie wenst te ontvangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een belangrijk (rij)examen of sollicitatie. Neem voor meer informatie contact op via het contactformulier.

9. Ik ben geïnteresseerd in een reiki cursus. Is Reiki voor iedereen toegankelijk?
Ja, iedereen kan worden ingewijd in reiki. Als je een cursus Reiki 1 hebt gevolgd, heb je voor altijd het vermogen om reiki toe te passen. Klik hier voor het cursusaanbod.

10. Welke vorm van Reiki gebruik jij?
Reiki als geneesmethode komt uit Japan van Dr. Mikao Usui. Het systeem van Tera Mai™ is daar op gebaseerd, maar later uitgebreid door Kathleen Milner uit de Verenigde Staten. Ik werk met het Reiki systeem van Tera Mai™. Zowel bij traditionele Reiki als Tera Mai™ Reiki wordt gebruik gemaakt van universele energie. Het wezenlijke verschil tussen traditionele Reiki en het Tera-Mai™ Reiki is de manier van initiëren en het gebruik van meerdere symbolen. In de traditionele Reiki wordt de ademhalings- en contractietechniek niet gebruikt. Bij de inwijdingen bij Tera-Mai™ Reiki (en Tera-Mai™ Seichem) is het een vereiste dat de masters deze techniek gebruiken en de eventuele Reiki cursisten op exact dezelfde wijze initiëren. Reiki Tera Mai™ is om deze reden meer ‘schoolser’ te noemen dan traditionele Reiki.

Ben je benieuwd of ik iets voor je kan betekenen? Neem dan gerust contact op via het contactformulier.