Wat is een burn-out?

Een burn-out wordt ook wel het Emotional Exhaustion Syndrome genoemd. Bij een burn-out zijn lichamelijke en geestelijke vermoeidheid zodanig, dat het vermogen om deze te herstellen sterk verminderd of verloren is gegaan. Helder en systematisch denken en het verwerken van emoties zijn hierbij verzwakt. In veel gevallen is de rek eruit, alsof er iets is geknapt. Mensen met aanleg voor een burn-out hebben vaak de neiging om in tijden van stress juist door te gaan en stellen weinig of geen grenzen, waardoor chronische stress ontstaat. Een burn-out is niet, zoals veel mensen denken, alleen werk gerelateerd maar is een combinatie van genetische aanleg, karakter en omgevingsfactoren (privéomstandigheden). Een burn-out is een energiestoornis, in tegenstelling tot een depressie dat een stemmingsstoornis is.

Kenmerken van een burn-out

Hoe herken je een burn-out? In de fase voorafgaand aan een burn-out voel je de energiereserves vaak al sterk afnemen. Je kunt je dagelijkse dingen nog blijven doen, maar het kost je beduidend meer energie en je herstelt ook minder snel. Wanneer je nu niet op tijd op de rem trapt en geen grenzen voor jezelf stelt kan dit op den duur leiden tot een burn-out.
Kenmerken van een burn-out zijn onder andere:
* Concentratieverlies
* Extreme vermoeidheid
* Emotionele labiliteit
* Geheugenproblemen
* Slaapproblemen
* Leeg en uitgeput gevoel

Wat kun je doen om een werkgerelateerde burn-out te voorkomen?

Een burn-out komt vaak tot uiting in het werk dat je doet, hoewel de oorzaken vaak een combinatie van werk en privé zijn. Waar kun je op letten in je werk?
Fase 1: je ervaart niet langer plezier in je werk; het put je eerder uit.
Belangrijk om te achterhalen is waarom je niet langer energie krijgt uit datgene dat je doet. Welke dingen in je dagelijkse werk kosten je zoveel energie dat je iedere avond uitgeblust thuis komt? Soms komt het voor dat je geen energie meer krijgt van de dingen op je werk, waar je vroeger wel energie van kreeg.
In dit geval zijn er drie punten waar je specifiek op kunt letten:
1. Heb ik nog genoeg ruimte om de dingen op mijn eigen manier te doen, of doe ik ze alleen nog maar zoals anderen/mijn baas het wil?
2. Ontwikkel ik mezelf in mijn werk of sta ik stil? Uitdaging in je werk zorgt doorgaans voor meer werkplezier en voldoening. Je kunt jezelf ontwikkelen door cursussen en trainingen te volgen, maar ook door in je huidige werk dingen te doen waar je van leert.
3. Krijg ik wel voldoende steun van mijn collega’s en leidinggevenden? Of voel ik mezelf niet gehoord en buitengesloten?

Als je deze dingen voor jezelf hebt bepaald, kun je het beste eens goed met je baas gaan praten. Leg uit dat je bang bent voor overspannenheid en het feit dat je geen energie meer van je werk krijgt maar dat het je enkel energie kost. Probeer vervolgens samen te bepalen welke dingen jij op je werk zelf kan veranderen en hoe je baas jou eventueel kan helpen. Als je niet voor jezelf zorgt, doet niemand het, dus neem zelf het heft in handen en zorg ervoor dat je weer energie van je werk krijgt!

Fase 2: je bent meer dan uitgeput en je krijgt ook last van klachten als vergeetachtigheid, slaapproblemen, depressieve gevoelens en concentratieverlies.
Op dit punt kun je zeker nog samen met je baas tot een oplossing komen, eventueel met de hulp van een coach aan de zijlijn. Als dat niet lukt, schakel dan professionele hulp in. Dat kan je huisarts, psycholoog, of bedrijfsarts zijn. Let er wel op dat medicijnen meestal niet werken voor een burn-out.

Fase 3: Je hebt geen energie meer om je bed uit te komen, je voelt je emotioneel een wrak en je weet het even niet meer.
Als je echt een burn-out hebt zit je in fase 3. Schaken dan zo snel mogelijk professionele hulp in. Neem zo snel mogelijk contact op met je huis- of bedrijfsarts.

Wat kan ik voor je doen?

Naast de hulp van je huis- of bedrijfsarts kun je bij mij terecht voor:
- Een goed (ervaringsdeskundig)gesprek
- Een luisterend oor
- De noodzakelijke rust door middel van een ontspannende Reiki behandeling en meditatie
- Bachbloesem therapie; welke zorgt voor een gezonde emotionele balans
- Gezond orthomoleculair voedingsadvies om je lichaam weer aan te sterken
Daarnaast geef ik via coaching handvaten om je leven weer op de rit te krijgen. Samen gaan we onderzoeken wat voor jou de beste manier is om weer in je eigen kracht te komen.

Ben je benieuwd of ik iets voor je kan betekenen? Of heb je vragen? Neem dan gerust contact op via het contactformulier.