Eet dit voor meer warmte
20 februari 2017
Knolselderijfriet
9 mei 2017
Alles tonen

Diep van binnen weet je wat je wilt! Ontdek wat je echt wilt

Ja, echt waar. Diep van binnen weet je wat je wilt. Of het nu gaat om een verhuizing, een betere relatie, die droombaan, een wereldreis maken, minder stress ervaren of meer zelfvertrouwen hebben en succesvol zijn. Het rare is alleen: je gaat er niet voor. Net als vele anderen overigens. Hoe komt dat nou? En hoe achterhaal je wat je wel wilt?

Je weet dondersgoed wat je wilt!
Het is een gegeven: diep van binnen weet je wat je wilt, maar toch doe je het niet. Waarom niet? Omdat je houd van die bekende comfortzone. Die zo veilig en vertrouwd voelt. Ga je doen wat je wilt? Veranderingen in je leven doorvoeren? Dan moet je buiten die comfortzone stappen. Tja… en dat doe je liever niet. Je zit niet op teveel gedoe te wachten, je hebt het al zo druk. Toch? En het voelt veilig met die zekerheid die je hebt. Of beter gezegd de schijnzekerheid, want zekerheid heeft niemand.. Lastig. Dus, daar sta je dan en wanneer je al denkt aan veranderingen doorvoeren gaat je brein protesteren. De reden? Je wijkt af van aangeleerde gedragingen, regels en routines die in je brein zijn ingeprent dan wel aangelegd. Die maken je leven overzichtelijk en zorgen dat je niet onnodig hoeft na te denken of dat je energie verspilt aan onbelangrijke zaken.
Wanneer je dingen doet die je nog nooit eerder hebt gedaan en je buiten je comfortzone stapt, dan is het normaal dat je weerstand voelt. Je deinst als het ware onbewust terug voor de veranderingen en krijgt een oncomfortabel gevoel. Geef je daar aan toe? Dan hoef je de angst voor verandering dus niet onder ogen te zien, je hoeft geen verantwoording te nemen en je kunt zeggen: Ik weet niet wat ik wil. Maar, klopt dat wel? Nee, eigenlijk houdt de weerstand voor verandering je tegen en heeft het dus niets te maken met niet weten wat je wilt.

Wil je achterhalen wat je diep van binnen weet én dus wat je wilt in je leven? Dan betekent dat heel simpel dat je uit je comfortzone moet stappen. Je moet je angst voor verandering overwinnen. Ben je daartoe bereid? Accepteer je dat veranderingen nodig zijn om te groeien en jezelf te ontwikkelen? Dan kun je je grenzen verleggen. Afwijken van je vaste routines, regels en gedragingen zorgt ervoor dat je meer en meer je eigen koers gaat varen.

Tips om te achterhalen wat je wilt:
Als je diep van binnen weet wat je wilt, hoe ontdek je dat dan? Bijgaand een aantal praktische tips om helder te krijgen wat je werkelijk wilt en wat je gelukkiger maakt.

Doe als kinderen
Neem kinderen als voorbeeld. Kinderen weten namelijk precies wat ze willen. Ze gaan ervoor en kennen geen mitsen en maren. Alles kan in hun wereld, tot het tegendeel is bewezen. Volg dat voorbeeld. Schud die aarzeling en angst van je af.

Wat wil je niet
Het grappige is dat je meestal heel goed weet wat je niet wilt… en wat is het tegenovergestelde hiervan? Juist! Schrijf dat op, want dat is wat je diep van binnen werkelijk wenst te doen.

Volg je gevoel
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen en het is echt waar: je lichaam vertelt je intuïtief wat je wel en niet wilt. Ligt iets als een steen op je maag? Krijg je een brok in je keel? Hoe is je ademhaling? Adem je diep naar je buik of houd je je adem in als je aan iets denkt? Voelt iets als een strop om je nek? Of ervaar je opluchting? Lichtheid? Krijg je kippenvel bij een opmerking? Inderdaad. Je gevoel vertelt je precies of je wel óf niet op de goede weg bent. Luister dus gewoon naar je gevoel! In voelen vind je antwoord.

Zoek nieuwe vrienden
Ook je vriendenkring is vaak als een comfortabele jas. Zoiets als: ons kent ons. Als je wilt ontdekken wat je wilt dan is het belangrijk dat je nieuwe relaties aanknoopt met mensen buiten je vertrouwde vriendenkring of netwerk. Ga een hobby doen die je al een tijdje leuk lijkt, ga naar een festival waar je eerder niet zo snel naar toe zou gaan, schrijf je in voor een cursus. Ontmoet mensen die bijvoorbeeld meer open-minded of ‘gekker’ zijn. Observeer hun gedrag en laat je inspireren om te achterhalen wat je daadwerkelijk wilt.

Visualiseer
Gebruik je fantasie en visualiseer dagelijks wat je wilt. Waar je echt al je energie en tijd in wilt stoppen. Hoe ziet het eruit? Ruikt het? Voelt het? Enzovoort. Je voordeel? Je bent hierdoor veel sneller geneigd risico’s te nemen en buiten je comfortzone te stappen.

Doe het stapje voor stapje
Buiten je comfortzone treden is best eng. Je kan voor je gevoel misschien mensen kwetsen, teleurstellen of pijn doen en wat dacht je van de gedachte dat je geliefde personen verliest? Maar laat je jouw beslissing om voor jezelf te kiezen dan van andere mensen afhangen? Zo kun je jaren ontevreden in dezelfde kring of situatie blijven hangen. Echter zolang je eerlijk naar jezelf en je omgeving blijft zal niemand het je kwalijk nemen dat je voor jezelf kiest. Als dit wel zo is, mag je jezelf gerust afvragen of dit dan ook wel echte vrienden zijn. Ook nieuwe mensen zijn zo ontmoet en nieuwe vrienden snel gemaakt. Toch zal deze weerstand en angst veel mensen tegen houden om stappen te zetten. Wil je dat veranderingen doorvoeren in je leven je zo min mogelijk weerstand oplevert? Begin dan met kleine stapjes. Of hak een groot doel dat je voor ogen hebt in kleine stukjes en doe bijvoorbeeld iedere dag of week iets kleins. Dat stuit op minder weerstand en helpt eveneens je angst te overwinnen.

Geloof in je eigen kracht
Wil je doen wat je wilt? Vertrouw dan op jezelf als je nieuwe wegen bewandelt. Ben niet bang voor beren op de weg en luister niet al te veel naar je innerlijke criticus of meningen van angstige mensen om je heen. Blijf bij jezelf en go for it. Alleen door ervoor te gaan overwin je je angst voor het onbekende en ontwikkel je nieuwe mogelijkheden en kansen. Je zult groeien en sterker worden. Je zult meer dan ooit tevoren vertrouwen op jezelf.

En… weet jij diep van binnen wat je wilt? Ik hoop dat deze blog je een zet in de goede richting geeft.

twijfel