Een mooi en gezond begin van een nieuw jaar!

Gezonde appelbollen voor oudjaar
29 december 2015
Banana Pancakes
24 januari 2016
Alles tonen

Een mooi en gezond begin van een nieuw jaar!

Tegenwoordig staat alles in het teken van gezondheid, maar wat betekent gezondheid nou eigenlijk en hoe word je zo gezond en fit mogelijk? Iedereen wil gezond worden en zijn maar weet niet altijd hoe dat te bereiken. Vandaag geef ik je 6 basistips voor een gezonde levensstijl om het nieuwe jaar goed te beginnen.

Tip 1: Slaap voldoende. Mensen die voldoende slapen leven langer in goede gezondheid. Het lichaam heeft slaap nodig om te herstellen en kan daardoor optimaal functioneren. Voldoende slaap zorgt voor een goede, evenwichtige hormoonbalans wat zich resulteert in goede zin, meer energie, een stralend voorkomen, een gezonde eetlust, een gezond gewicht en ga zo maar door. Het gaat om 7 tot 9 uur slaap per nacht.

Tip 2: Begin je dag met een groot glas lauwwarm water (half gekookt water en half koud water). Voeg daar het sap van een halve citroen aan toe en een mespuntje cayennepeper. Dit mag je ook opbouwen met eerst alleen een glas lauwwarm water, hierna met een paar druppels citroensap, later wat meer citroensap en uiteindelijk een mespuntje cayennepeper. Kurkuma is ook een goed kruid om aan je water toe te voegen. Dit drankje stimuleert je metabolisme (stofwisseling), de reiniging van je lichaam en helpt bij het op gang komen van je darmen. Tevens ondersteunt dit drankje de nierfunctie bij het uitscheiden van afvalstoffen. Een beter begin van de dag voor je lichaam kun je bijna niet verzinnen.

Tip 3: Begin je dag altijd met een gezond ontbijt. Veel mensen slaan het ontbijt over, terwijl dit de meest belangrijke maaltijd van de dag is. Het overslaan van deze maaltijd, zeker als je een drukke dag voor de boeg hebt, is dan ook onverstandig. Waarom? Je bloedsuikerspiegel, ook wel je bloedglucosegehalte genoemd, daalt enorm gedurende de nacht. Het is belangrijk dit bloedglucosegehalte in de ochtend weer op peil te brengen met een gezond ontbijt. Het liefst een ontbijt dat bestaat uit langzame koolhydraten, eiwitten en/of een stuk fruit. Met een goed ontbijt ga je eetbuien en (zoete)snacks later op de dag tegen. Vind je het lastig om te ontbijten of houd je niet van (stevig) ontbijten? Daar is niks mis mee, maar zorg dan dat je gedurende de ochtend genoeg drinkt in de vorm van water, kruidenthee, groentesappen (liever niet enkel fruitsappen i.v.m. fruitsuikers en daardoor een bloedsuikerpiek. Eet fruit liever in de vorm van een stuk fruit met al haar vezels, dit remt de bloedsuikerpiek) en ontbijt wat later op de ochtend, bijvoorbeeld rond een uur of 11:00.

Tip 4: Eet minder vlees. Vlees kan met mate gezond zijn, maar de hoeveelheden die we tegenwoordig eten zijn juist belastend voor het lichaam en zorgen regelmatig voor maag-, darm- en spijsverteringsklachten. De vertering van vlees vraagt het lichaam veel energie en deze energie is juist zo kostbaar in een tijd waarin we veel van onszelf vragen. Met mate betekent niet meer dan drie keer per week. Wissel af met vette vis en een goede vegetarische maaltijd. Let op dat als je vlees eet, je een stukje vlees van goede kwaliteit kiest, zoals biologisch-dynamisch vlees met een keurmerk. Dan mogen we ervan uit gaan dat het beestje de juiste voeding heeft gekregen en beweging heeft gehad. Dit betekent voor jou minder antibiotica, hormonen en andere extra afvalstoffen die je niet kunt gebruiken.

Tip 5: Drink genoeg water/kruiden thee gedurende de dag, maar niet te veel! Houdt een richtlijn aan van 2-3 liter per dag (ongeveer een glas per uur) maar houdt rekening met de omstandigheden. Heb je veel bewogen? Heb je veel koffie/alcohol (vochtonttrekkende middelen) gebruikt? Is het warm? Zit je in een ruimte met airco? Je voelt vaak zelf aan wanneer je meer moet drinken. Let ook op het feit dat een hongergevoel gewoon kan betekenen dat je dorst hebt. Heb je vlak na het eten weer honger? Drink dan eerst een glas water, je hongergevoel kan daardoor al verdwijnen.

Ook zijn we gewend aan het idee dat veel water of kruidenthee drinken altijd gezond is, maar TE veel is helemaal niet gezond en kan belastend zijn voor je nieren. Ook kun je door te veel te drinken belangrijke voedingsstoffen ‘wegspoelen’. Tijdens het eten drinken is ook geen aanrader. Spijsverteringsenzymen krijgen zo geen tijd of kans om het eten te verteren en voedingsstoffen worden daardoor minder goed of niet opgenomen. Probeer daarom veel drinken tijdens het eten te vermijden.

Tip 6: Geniet van je maaltijden! Als je gehaast eet of je het eten niet echt lekker vindt, ervaart je lichaam stress. Als je lichaam stress ervaart komt er een stress hormoon vrij, waardoor je lichaam het eten niet op de ideale manier kan opnemen/verteren. Dit wil je niet. Wanneer je veel stress ervaart, zal je vooral vetopslag rondom de buikstreek ervaren. Probeer dit te voorkomen door met aandacht en in rust te eten.

Ik wil je graag een super gezond en gelukkig nieuwjaar wensen! Wanneer je vragen of hulp nodig hebt bij het volgen van een gezonde levensstijl, neem dan gerust contact met me op.