Gezonde voeding en gezond haar

Tonijn-avocado spread op rijstwafels
12 juni 2015
Warm citroenwater met kurkuma
9 juli 2015
Alles tonen

Gezonde voeding en gezond haar

Wist je dat je mooi, gezond en glanzend haar krijgt door gezonde voeding? Mooi haar heb je deels zelf in de hand. Met het opnemen van een aantal essentiële voedingsstoffen in je dieet gecombineerd met een gevarieerd en voedzaam eetpatroon werk je aan een schone en mooie binnenkant.

Je huid en haar zijn een weerspiegeling van je voedingspatroon: wat je eet zie je direct aan de conditie van je hoofdhuid en haarfollikels. Probeer de volgende voedingsstoffen consequent aan je eetpatroon toe te voegen en je zult al snel zien dat het resultaat oplevert: voeding die rijk is aan eiwitten/proteïnen, bètacaroteen, foliumzuur, biotine en omega-3 vetzuren. Hieronder een aantal voorbeelden:

Belangrijke voedingsmiddelen
• Noten met in het bijzonder walnoten; de perfecte aanvulling van de gezonde vetten, omega-3 en tevens ook rijk aan biotine. Vooral biotine is belangrijk voor de haargroei aangezien deze vitamine celgroei genereert en helpt tegen kaalheid en grijs haar.
• Zoete aardappel en wortelen; zitten boordevol bètacaroteen dat in het lichaam door de lever omgezet wordt in vitamine A, daarnaast helpt zoete aardappel bij de productie van hoofdhuid oliën die zorgen voor sterker, glanzend en levendiger haar.
• Groene groentes als spinazie en broccoli zijn een prima bron van vitamine A en C. Deze vitaminen heeft je lichaam nodig om talg te produceren. Talg kun je ook wel zien als een natuurlijke conditioner voor je haar. Groene groentes zijn tevens rijk aan foliumzuur, ijzer en bètacaroteen welke zorgen voor circulatie van de hoofdhuid oliën welke de haarfollikels voeden. Foliumzuur zorgt ook voor de ontwikkeling van nieuwe haarcellen.
• Vette vis met in het bijzonder zalm; bevat dé essentiële vetzuren (vetzuren die het lichaam zelf niet aanmaakt) waaronder de belangrijke omega-3 vetzuren voor een mooie volle haardos. Het is belangrijk dat je jouw lichaam verzorgt met goede vetten, zodat de hoofdhuid gehydrateerd blijft en je haarschacht in goede staat blijft. Dit zorgt voor een perfecte groei van het haar. Daarnaast bevat zalm vitamine B12 en ijzer wat mede zorgt voor een gezonde hoofdhuid.
• Gevogelte; kip en kalkoen zijn rijk aan proteïne en ijzer en helpen tegen broos haar.
• Eieren; eieren bevatten onder andere biotine, ijzer en vitamine B12, welke belangrijke voedingsstoffen voor huid en hoofdhaar zijn.
• Bonen en linzen zouden een belangrijk deel van je haarverzorgingsdieet moeten uitmaken. Ze bevatten proteïnen voor de haargroei en zitten boordevol zink, ijzer, eiwit en biotine. De combinatie van deze voedingsstoffen helpt bij de bestrijding van haaruitval en het herstel van broos haar.
• Drink voldoende water; water is belangrijk voor bijna alles in je lichaam en dus ook voor je huid en haar. Genoeg water drinken helpt bij de opbouw van gezond en glanzend haar.