Cake van speltmeel, wortelen en speculaaskruiden

Boerenkool salade met granaatappel en pecannoten
21 maart 2015
Havermoutkoekjes met peer en cacao
29 maart 2015
Alles tonen

Cake van speltmeel, wortelen en speculaaskruiden

Bij de naam ‘wortelcake’ zullen veel mensen een vies gezicht trekken…totdat ze deze cake zullen proeven! Het is echt mijn favoriet, zo lekker! De cake is heel voedzaam en vrij van geraffineerde suiker en tarwe. Goed te gebruiken als tussendoortje of bij het ontbijt.

Ingrediënten voor 1 cake:
– 125 gram (biologische) roomboter of grasboter
– 200 gram speltmeel
– 40 gram havermout
– 125 gram geraspte wortel
– 2 (bio) eieren
– 100 gram kokosbloesemsuiker*
– 2 eetlepels speculaaskruiden
– 1 eetlepel kaneel
– 2 theelepels (wijnsteen)bakpoeder
– 1 eetlepel honing
– snufje grof zeezout of Keltisch zout
– aantal druppels citroensap

* De kokosbloesemsuiker kan gemakkelijk vervangen worden door oerzoet of palmsuiker

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 160 graden
2. Vet een cakevorm in met bijv. kokosolie
3. Smelt de roomboter in een steelpannetje. Laat het even afkoelen en voeg het bij het mengsel van eieren en honing
4. Doe alle droge ingrediënten in een kom bij elkaar en roer goed door elkaar.
5. Voeg vervolgens de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en meng goed
6. Roer de geraspte wortel erdoorheen
7. Doe het beslag in de vorm en zet het voor 45 minuten in de oven
8. Laat de cake goed afkoelen.

Wortelcake met speculaaskruiden 2