Hittegolf te lijf met verkoelende voeding

Warm citroenwater met kurkuma
9 juli 2015
Broccoli-doperwten soep
22 juli 2015
Alles tonen

Hittegolf te lijf met verkoelende voeding

We zijn in Nederland onvoldoende voorbereid op een hittegolf. Dat blijkt wel uit het aantal mensen dat onwel wordt tijdens een hittegolf. Het aantal sterfgevallen is tijdens een hittegolf schrikbarend hoog. Er overlijden 10 tot 20% meer oudere mensen en chronisch zieken dan in zomers zonder hittegolf.
Voor 1994 kwam een hittegolf nauwelijks voor in Nederland, daarna is het duidelijk in aantal toegenomen. Doordat het klimaat in Nederland verandert krijgen we steeds vaker te maken met warme zomers en daarbij ook meer hittegolven. Kies je tijdens zo’n hittegolf voor veel vocht en de juiste voeding dan kom je koel en fris de dagen door.

Verkoelende voedingstips:
Vocht:
Drink regelmatig (bron- of mineraal-)water (2 – 2 ½ liter), ook als je geen dorst hebt. Vermijd het drinken van alcohol, koffie, thee (op kruidenthee na) en drankjes die suiker bevatten. Weet je dat al deze dranken juist vocht úit je lichaam onttrekken? Ze maken dat je jezelf eerder warmer dan koeler voelt.

Voeding:
Van sommige voedingsmiddelen kun je het koud of juist warm krijgen. Dit komt omdat voeding zoals dat heet een bepaalde ‘thermische waarde’ heeft. Deze thermische waarde bepaalt of je het koud of warm krijgt.
Een hele simpele en goede manier om dit te ontdekken is door na de maaltijd even te voelen of je vingertoppen warm of koud worden. Na een lekkere watermeloen voelen ze al snel koud aan. Eet je vlees van de barbecue dan zullen ze warm aanvoelen.

Groenten met een verkoelende werking zijn: komkommer, witlof, andijvie, radijs, sla, (zure) augurk, spruiten, zuurkool, Chinese kool, selderij, paprika, spinazie, koolraap, artisjok, pastinaak, rode biet, asperge, aubergine, bloemkool, broccoli en schorseneer.

Fruit met een verkoelende werking is: aardbei, ananas, banaan, bessen (zoals o.a. blauwe bes, vlierbes en braambes), kiwi, meloen (met name watermeloen), peer, appel en appelmoes, sinaasappel, grapefruit, papaja, citroen en mango.

Overige: avocado, champignons, algen als kombu, nori, wakame, mungboonspruiten, paardenbloem, olijven, miso, sojasaus, salie, jonge kaas, kefir, kwark, zure melk en -yoghurt.

Wil je meer weten over verwarmende en verkoelende voedingsmiddelen? Lees het boek ‘Het went zo’n element’ van Tessa Gottschal en diëtiste Marijke de Waal Malefijt eens. Daarnaast is het boek ‘Voeding volgens de vijf elementen’ van Barbara Temelie zeker aan te raden.