Koemelk goed voor elk?

Rucola is helemaal geen sla
30 maart 2015
Gekke granen
31 maart 2015
Alles tonen

Koemelk goed voor elk?

Goed zou ik het niet willen noemen. Maar moet je dan onmiddellijk stoppen met het drinken van koemelk? Dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Veel mensen reageren – vaak zonder dat ze zich er bewust van zijn – niet goed op koemelk.

Koemelk is net als tarwe een van de producten waar het meest gevoelig op gereageerd wordt. De symptomen variëren van een vol en misselijk gevoel, tot spijsverteringsklachten (zoals winderigheid, diarree of juist obstipatie, krampen etc.), eczeem en andere huidklachten en luchtwegklachten zoals verkoudheden en een verstopte neus vanwege de slijm bevorderende werking van koemelk(producten). Het kan aan de lactose liggen, aan de caseïne (melkeiwit) of aan het feit dat de koe vier magen heeft en wij maar eentje maar persoonlijk is mijn mening dat we misschien wel niet gemaakt zijn om koemelk te drinken?
Drink echter geen melk omdat je denkt het hard nodig te hebben vanwege de calcium. Osteoporose(botontkalking) komt juist het meest voor in landen waar veel koemelk of -melkproducten worden gedronken. Dit komt omdat de calcium in koemelk zeer slecht opneembaar is voor ons.
Nu was er laatst een bericht op het nieuws dat veel mensen, als gevolg van de ‘gezondheidshype’, koemelk als slecht gaan bestempelen en deze daarom plots uit het dieet halen. Kinderen in de groei waren hier de dupe van. Zij kwamen, omdat thuis geen melk(product) meer werd gebruikt, voedingsstoffen te kort. Vergeet niet dat koemelk naast het minder goed opneembare calcium ook eiwitten en vitamine B2 bevat. Het is nooit slim een voedingsmiddel zomaar uit je dieet te schrappen, het kan zelfs gevaarlijk zijn omdat dit kan leiden tot voedingsstoffen tekorten. Zoek als je wat weglaat uit je dieet altijd naar goede alternatieven of laat je hierover voorlichten.

Wat betreft calcium bestaan er in tegendeel tot koemelk, veel meer gezonde bronnen van calcium die wel goed opneembaar zijn voor ons. Welke dan? Nou, bijvoorbeeld groene bladgroenten (hoe denk je dat de grazende koe aan zijn calcium komt)? Maar naast groene bladgroenten zijn er nog vele andere calciumrijke producten en alternatieven voor koemelk te noemen. Wil je hierin advies/tips? Ik help je graag :).