Tips om goedkoper biologische groente en fruit in te slaan
22 januari 2018
Hoe stop je negatieve gedachtes?
4 maart 2018
Alles tonen

Kokos-banaan havermoutbrood met krokante pecantopping

Dit brood bevat super veel vezels, het is namelijk een combi van banaan, havermout en kokosrasp. Deze voedingsmiddelen staan ook wel bekend om de grote hoeveelheid vezels die zij bevatten. Aanbevolen wordt om dagelijks zo’n dertig tot veertig gram vezels te eten. Dit brood is dus ideaal om aan je vezelconsumptie te komen!

In havermout komen bijzondere vezels voor: zij heten beta-glucanen. Het zijn oplosbare vezels, die in de darmen veel vocht opnemen. Daarnaast binden deze vezels ook nog wat cholesterol, galzouten en vetzuren. Door dat binden van cholesterol daalt het cholesterolgehalte van het bloed en dan met name het ongunstige LDL-cholesterolgehalte. In 2011 heeft de European Food Safety Authority (EFSA) deze claim ook goedgekeurd. Bijkomend voordeel: doordat havermout veel oplosbare vezels bevat, kan het lekker opzwellen en houdt het de maag lang ‘vol’.  Zo voorkom je eetbuien en een knorrende maag. 

Rijpe bananen bevatten ook veel vezels.  Deze vezels geven je een vol gevoel maar zijn niet dikmakend. Ze dragen bij aan het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed en ze zijn vooral goed voor de darmflora en stoelgang: met voldoende vocht houden ze de ontlasting zacht. 

Kokosrasp is geraspt kokosvruchtvlees. Het vruchtvlees van de kokosnoot zit bomvol vezels. In 100 gram kokosvruchtvlees zit 12 tot 14 gram aan vezels. Deze zijn erg belangrijk voor een gezond darmstelsel en werken als een soort ‘smeermiddel’ voor de darmen. Ook de spijsvertering heeft baat bij de vezels in kokos.

Ingrediënten voor 1 brood:

– 200 gram havermout (vlokken)
– 3 rijpe bananen
– 100 gram kokosrasp
– 4 of 5 eetlepels honing
– 1,5 eetlepel kaneel
– 1 theelepel vanille extract
– Schepje vanille proteïne
– 4 eieren
– gehakte pecannoten

Hoe maak je ‘m?
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Prak de bananen en meng met alle ingrediënten. Gebruik eventueel een staafmixer.
3. Bekleed een bakvorm met bakpapier en lepel het beslag in de vorm.
4. Verdeel het beslag gelijkmatig en top af met gehakte pecannoten (je kunt ook kiezen voor kokosrasp).
5. Zet het brood voor 45 minuten in de oven.
6. Haal het uit de oven en laat goed afkoelen.

Tip: indien je pecannoten gebruikt, dek het brood dan halverwege de tijd af met aluminiumfolie om aanbranden van de noten te voorkomen.