Kokoswater de ideale natuurlijke sportdrank bij inspanning?

Broodbeleg
24 februari 2016
5 tips om meer vet te verbranden
2 maart 2016
Alles tonen

Kokoswater de ideale natuurlijke sportdrank bij inspanning?

Kokoswater bestaat voor 95% uit vocht, de rest bestaat uit natuurlijke suikers, vezels, eiwitten, vitaminen en mineraalzouten (elektrolyten). Met name de hoge concentratie kalium en magnesium in kokoswater spelen een belangrijke rol bij sportbeoefening. Kalium is onder andere belangrijk voor de werking van de zenuwen, de samentrekking van de spieren en de aanmaak van eiwitten en glycogeen, dus voor de energielevering aan de spieren. Magnesium is belangrijk voor een goede hartspierwerking. Ook is het belangrijk voor de werking van enzymen die betrokken zijn bij de opbouw van lichaamseiwit. Ten slotte helpt magnesium de zuurgraad in het bloed en weefselvocht te handhaven.
Bij lichte inspanning is water voldoende om het vochtverlies te compenseren. Bij zwaardere inspanning kan het gebruik van speciale isotone sportdranken zinvol zijn. Een isotone sportdrank bevat 4-8 gram koolhydraten per 100 ml en 30-60 mg natrium. Gezien de hoeveelheid koolhydraten (3,7 gram koolhydraten per 100 ml) is kokoswater dus eerder hypotoon dan isotoon. Dit betekent dat het minder geschikt is om energie (koolhydraten) aan te vullen, maar wel geschikt is om de vochtbalans te herstellen. Het voordeel van kokoswater boven sportdrank is dat het over het algemeen geen kunstmatig toegevoegde mineralen, chemische stoffen en niet-natuurlijke suikers bevat. Maar blijf altijd op het etiket van de verpakking letten.

Uit bovenstaande kunnen we afleiden dat bij zeer intensieve inspanning kokoswater te weinig koolhydraten bevat om voldoende energie te leveren voor herstel van de glycogeenvoorraad. Hierbij kan kokoswater beter gebruikt worden voor het herstellen van de vochtbalans dan als een sportdrank die ook voorziet van voldoende energie. Voor lichte tot matige inspanning is kokoswater een prima alternatief voor een sportdrank of water. Een lekkere natuurlijke dorstlesser!