HSP? Zo deal jij ermee!
1 oktober 2017
Gevulde appels met noten en rozijnen uit de oven
11 november 2017
Alles tonen

Loskomen van gevoelens en gedachten

Onze persoonlijkheid is onderdeel van een veel groter geheel van wie we zijn. We noemen dat grotere geheel bijvoorbeeld onze ziel of ons hogere Zelf.

Wanneer je jezelf in bezit laat nemen door dwingende gedachten en heftige emoties ben je geneigd te vergeten dat je onderdeel bent van een groter geheel.  Je ervaart hoofdpijn, piekert jezelf suf en voelt je op de lange termijn vaak uitgeput en niet gelukkiger.

Als mens ervaar je het leven met al je zintuigen en word je gaandeweg uitgedaagd, maar dat wil niet zeggen dat je enkel bent wat je ervaart aan gevoelens en gedachten. Probeer indien je vast zit in overheersende gevoelens of gedachten het grotere perspectief te zien: ‘Get a bigger plate’

Emoties, gevoelens en gedachten
Allereerst is het belangrijk om kort het verschil tussen emotie en gevoel uit te leggen.

Het woord emotie is afgeleid van het Latijnse emovere, wat ’in beweging brengen’ betekent. Een emotie brengt je in beweging door een ervaring. Een emotie is een instinctieve, niet-rationele reactie op een gebeurtenis van buitenaf. Een voorbeeld is een schrikreactie bij gevaar met bijbehorende fysieke reacties als een verhoogd adrenalinepeil, kippenvel, bonzend hart, knikkende knieën en zweet dat uitbreekt. Je hebt hier geen invloed op, het overkomt je en je lichaam reageert er onwillekeurig op. Emoties kunnen we zien als een bewegende energie. De emotie zelf houdt maar kort aan, hooguit misschien een paar minuten. Emoties stromen, ze kunnen in en uit je lichaam stromen, ze kunnen dus opkomen, ervaren worden en weer wegvloeien.

Je kunt de energie van een emotie ook vasthouden in je denken of in je lichaam, het gaat daar dan een eigen leven leiden. We gaan bijvoorbeeld over de emotie nadenken en maken er eigen verhalen en plaatjes bij. De primaire emotie verdwijnt naar de achtergrond en je creëert in je hoofd je eigen waarheid en drama. Met andere woorden: de oorspronkelijke primaire emotie wordt tot een verhaal gemaakt met bijbehorende gevoelens.

Bijvoorbeeld: je wordt geraakt door een onprettige opmerking van een ander. Je klapt in eerste instantie misschien dicht, je gaat zweten, je hart bonst harder, je voelt tranen en je krijgt een beetje buikpijn. Als de energie kan stromen kan het ook weer weg gaan. Dat gebeurt niet als je over het voorval blijft nadenken, je bedenkt hoe terecht of hoe onredelijk de opmerking was, waarom dit jou moet overkomen etc. Je wordt alsnog boos of nog verdrietiger en haalt er allerlei andere ervaringen en gedachten bij. Voor je het weet, is de opmerking geworden tot een groter probleem waar je wakker van ligt of waar je overstuur van blijft.

Als je het verhaal lang genoeg in stand houdt, kunnen de gevoelens zelfs denkbeelden worden. Een denkbeeld is een beeld (of een plaatje) dat we van onszelf hebben waardoor we denken dat we zo zijn. De onprettige opmerking in het voorbeeld wordt dan deel van jezelf, je denkt ook dat je zo bent.

Je bent niet je gevoelens en gedachten, je hébt ze!
Emoties zijn zoals eerder genoemd in beweging, ze overkomen je, ze stromen in en uit je. Je kunt emoties niet voorkomen of beheren. Gevoelens en gedachten daarentegen kun je wel leren beheren.

Vergeten wordt vaak dat we gevoelens en gedachten hebben en dat we ze niet zijn. We blijven boos en verdrietig over bepaalde gebeurtenissen of we draaien ons vast in piekergedachten. Bijna iedereen identificeert zich weleens met zijn gedachten of gevoelens. Dat doen we ook met prettige emoties trouwens.

Nu heeft het geen zin gevoelens en gedachten te onderdrukken. Wat we wel kunnen doen is leren om ze te laten bestaan en er toch niet in op te gaan. Dit klinkt gemakkelijk maar blijkt in de praktijk vaak toch een hele opgave. Hoe doen we dat dan?

Oefening in loskomen van de identificatie met gevoelens en gedachten
Een oefening die je kunt proberen rondom dit thema is de volgende:

Pak een kussen en klem dit tegen je aan op borst-of buikhoogte, houd het stevig vast.  Ga met beide voeten (liefst zonder schoenen) stevig op de grond staan. Voel je voeten op de grond, voel de vloer tegen je voetzolen. Concentreer jezelf nu op je buikademhaling.

Je brengt vervolgens je gedachte of je gevoel naar boven waar je graag los van wilt komen en je realiseert je dat je deze gedachte of dit gevoel hébt en niet bént. Zo gauw je je dat realiseert, heb je al een piepklein beetje ruimte gemaakt tussen jou en het gevoel/de gedachte, want er is nu in ieder geval een ander perspectief bijgekomen, namelijk een deel van jou dat kan toekijken.

Stel je voor dat het kussen dat je in je armen hebt de gedachte of het gevoel is. Je hebt het stevig vast, maar je bént het niet. Voel hoe je jezelf met dit gevoel of deze gedachte hebt verbonden, misschien zelfs geïdentificeerd.

Realiseer je nu dat wat je vasthoudt, ook neer kunt leggen. Leg vervolgens het kussentje voor je op de grond neer en doe een grote stap achteruit. Hoe voelt dat? Voel je meer ruimte ontstaan?

Zet net zoveel stappen achteruit als nodig is om los te komen van het gevoel of de gedachte. Je kunt zelfs met je rug naar het kussentje gaan staan als je voelt dat dat nog meer ruimte voor jou doet ontstaan. Voel wat het beste is voor jou.

De bedoeling is dat je genoeg ruimte voelt ontstaan tussen jou en de gedachte of het gevoel, zodat het je niet meer in bezit neemt en met jou op de loop gaat. Jíj loopt er letterlijk van weg!

Probeer het zelf maar eens een keer uit met een gevoel of gedachte waar je los van wilt komen. Je kunt deze oefening zo vaak doen als voor jou voelt dat nodig is.

Inspiratie: Online Magazine Nieuwetijdskind