Over zuur-base evenwicht, pH-waarde, detoxen en word je zuur van een citroen?

Doe-het-zelftips; eet je mooi met beautyfood
25 juli 2016
Pad Thai van groentenoedels
12 september 2016
Alles tonen

Over zuur-base evenwicht, pH-waarde, detoxen en word je zuur van een citroen?

Citroenen zijn gezond… en zuur! Wat voor effect heeft dat op je lichaam? Je lichaam kan namelijk verzuren (echt!), maar niet alleen door zuur eten. Weet jij hoe zuur jouw lijf is?

Bij zuur voedsel denk je al snel aan citroen, azijn of zuurkool. Maar het gaat niet om de smaak zuur, maar om de pH-waarde. Wat is dat nu weer? De pH-waarde geeft de zuurgraad van lichaamsvloeistof aan. Juist voedsel dat zuur smaakt of een lage pH-waarde heeft, wordt in het lichaam soms omgezet in iets basisch (alkalisch). Dat geldt andersom ook voor niet-zuur voedsel. Terwijl we letten op calorieën, koolhydraten en E-nummers besteden we weinig aandacht aan zuren en basen. Zonde! Want of je nu gezond of ongezond leeft, ziek of kerngezond bent: iedereen verzuurt in meer of mindere mate. De termen zuren en basen hebben te maken met het voedsel dat we eten. Na de spijsvertering start de stofwisseling van ons eten. Als dit klaar is, blijft er een zure of basische rest over in het lichaam. Eet je veel verzurend voedsel, dan doet je lichaam aanspraak op kostbare mineralen zoals o.a. calcium en magnesium.

Een wirwar aan cijfertjes

Ons bloed is van nature licht alkalisch. De pH-waarde ervan schommelt tussen de 7,35 en 7,45. Een pH-waarde van 0 betekent volledig zuur en een pH-waarde van 14 geheel alkalisch. Een pH-waarde van 7 is neutraal.

Zuur, zuurder, zuurst

Sterk basevormend voedsel: groenten (zoals asperge, broccoli, spinazie), fruit (zoals citroen, grapefruit), ongeraffineerde olijfolie, kruidenthee
Basevormend voedsel: kiemen, groentesap, zeewier, knoflook, groene thee
Zwak zuurvormend/zwak basevormend voedsel: kwark, yoghurt, (bewerkte) fruitsappen, crackers, brood, noten, zaden, bonen
Zuurvormend voedsel: aardappelen met schil, rijst, mais, koffie, peulvruchten (dus ook pinda’s), granen, kaas
Sterk zuurvormend voedsel: vlees, vis, eieren, soja, bier, frisdrank, sigaretten, chocolade, tafelzout

Is sterk zuurvormend voedsel nu ongezond?

Nee, maar een overvloed aan zuurvormend voedsel wel. Het gaat om de juiste balans. Voor de juiste balans moet onze voeding voor 80% basevormend zijn en slechts voor 20% uit zuurvormend voedsel bestaan.

Test je zuurgraad

Om je zuurgraad te testen, hoef je geen ingewikkelde formulieren in te vullen of naar het ziekenhuis te gaan. Het is een kwestie van een setje pH-strips of -testpapiertjes kopen bij de drogist of apotheek. Deze dompel je in je ochtendurine. Is de waarde lager dan 6,4? Dan kan dat duiden op verzuring. Zure urine kan echter ook andere oorzaken hebben. Tip: doe deze test voordat je begint met je nieuwe voedingspatroon en achteraf. Zo kun je het verschil goed meten.

Is ontzuren hetzelfde als detoxen?

Nee! Bij detoxen reing je het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Tot zover komt het overeen met ontzuren. Maar detoxen doe je vaak twee of drie keer per jaar. Je gooit je eetpatroon hierbij vaak voor enkele dagen drastisch om, maar gaat daarna meestal weer op de oude voet verder. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sapkuur. Ontzuren is meer een way of life, waarbij je de samenstelling van je eten verandert.

Ik raad aan om detoxen altijd onder begeleiding te doen, gezien het feit dat veel afvalstoffen vrijkomen en je niet precies weet hoe jouw lichaam op zo’n drastische omschakeling reageert. Vind je detoxen in de vorm van sap(vasten) wel erg heftig en wil je vooral gedurende een periode extra afvalstoffen kwijt? Eet dan gedurende een aantal weken meer alkalische/basevormende voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, water (kruidenthee), dan je gewend bent en neem bijv. een een kuurtje met berkenelixer. Berkenelixer voeg je heel gemakkelijk toe aan je voedingspatroon. Weleda berken elixer wordt samengesteld uit zorgvuldig geselecteerde jonge berkenbladeren en citroensap. De nierfunctie wordt ondersteund bij de natuurlijke afvoer van vloeistoffen en verwijdering van afvalstoffen uit het lichaam. Je kunt de elixer toevoegen aan (mineraal)water of gebruik het als gezonde smaakmaker in yoghurt, kwark e.d. Tevens geschikt als kuur: tweemaal daags een eetlepel.

Ook kun je een kuurtje met chlorella proberen. Chlorella heeft een reingende werking in het lichaam om de reden dat het heel gemakkelijk afvalstoffen bind en afvoert. Chlorella geeft daadoor niet alleen meer energie maar het bevordert ook de spijsvertering en darmwerking.

Wist je dat:

Alkalisch dieet, zuur-basedieet, zuren en basen, ontzuren en alkalinedieet allemaal min of meer hetzelfde betekent?