Tips tegen een najaarsdip

Tips om gezond te lunchen op je werk
31 augustus 2015
Hartig groente-notenbrood
27 oktober 2015
Alles tonen

Tips tegen een najaarsdip

Veel Nederlanders zien op tegen het jaargetijde dat de blaadjes gaan vallen en de dagen weer korter worden. Ze voelen zich moe en lusteloos en hebben weinig energie. Vaak hebben ze meer trek in voedsel met veel koolhydraten en willen meer slapen. Hieronder enkele tips om je te wapenen tegen de herfst- en winterdip:

1. Licht; ga naar buiten
Ons lichaam heeft natuurlijk daglicht nodig om cortisol aan te maken, het hormoon dat ons wakker, aandachtig en stressbestendig houdt. In de herfst daalt de hoeveelheid daglicht omdat de dagen korter gaan worden. Kleed je warm aan en maak bijvoorbeeld een wandelingetje in de buitenlucht tijdens je middagpauze, dit bezorgt je voldoende daglicht om dit verlies te compenseren. Is dit nog niet voldoende of is dit niet haalbaar? Wellicht kan lichttherapie werken. Een speciale lamp voor lichttherapie is onder andere te koop bij de thuiszorgwinkel en speciaalzaak. Lichttherapie is veilig, effectief en het werkt niet verslavend. Lichttherapie wordt ook wel gebruikt bij andere vormen van depressie, die niet seizoensafhankelijk zijn.

2. Voldoende slaap
Zorg voor een niet te warme, donkere slaapkamer. Probeer je slaapkamer zo volledig mogelijk te verduisteren. Zo kan ‘s nachts voldoende van het slaaphormoon melatonine worden aangemaakt. Voldoende slaap zorgt voor de nodige cortisolproductie gedurende de dag.

Voor een goede nachtrust kun je beter de laatste twee uur voor je naar bed gaat niets eten of drinken. Eten of drinken zet je spijsverteringsstelsel aan het werk, waarvoor je energie nodig hebt. Slaap dient voor herstel en niet om voeding te verteren. Acht uur slaap is aan te raden voor wie uitgerust wakker wil worden.

3. Zorg voor regelmaat in je leven
Wie zijn energieniveau op peil wil houden, moet ervoor zorgen dat zijn stofwisseling in evenwicht blijft. Dit evenwicht raakt onder andere verstoord als je onregelmatig eet en slaapt.

4. Beweeg je fit
Recreatief sporten zonder prestatiedrang maakt in de hersenen een aantal endorfines vrij die heilzaam zijn voor lichaam én geest. Endorfines geven ons een goed gevoel, werken ontspannend en geven een energieboost. Sporten tot aan de rand van de uitputting geeft daarentegen een negatief effect. Ook mediterend bewegen (yoga, tai chi) geeft energie.

5. Eet regelmatig, gevarieerd en gezond
In de herfst en winter staan er andere voedingsmiddelen op het menu dan in de lente en de zomer en dat is niet voor niets. We hebben in de donkere maanden behoefte aan wat steviger voedsel. Neem groenten van het seizoen en varieer, sla geen maaltijden over. Vergeet vooral niet te ontbijten, dan begin je de dag al beter.
Kijk uit bij een verhoogde behoefte aan koolhydraten: een keertje snoepen kan geen kwaad maar geraffineerde suikers in witmeel producten, koekjes, crackers, snoep, frisdranken en gebak zorgen maar heel even voor een energieboost en een goed gevoel. Na een tijdje zullen ze je verder uitputten. Daarbij werken al die suikers verslavend.
Ook cafeïne uit koffie, frisdranken, zwarte thee en chocolade geeft slechts een kortstondige energieboost. Het zorgt voor de aanmaak van adrenaline, maar ook voor een energiedip achteraf. Vergeet niet, ondanks dat je waarschijnlijk minder dorst hebt deze dagen, je vochtgehalte op peil te houden door voldoende water te drinken. De afwisseling van de kou buiten en de verwarmde binnenruimtes zorgt voor uitdroging van je lichaam. Uiteraard kun je water af en toe vervangen door warme kruidenthee.

6. Neem voldoende ontspanning, doe iets leuks
Vergeet ook niet om regelmatig iets te doen wat je leuk vindt, waar je ontspanning in vindt. Het maakt niet zoveel uit wat, zolang je er plezier in hebt en het je zinnen verzet is het goed. Als er af en toe een leuk uitje in de agenda staat maakt dat het makkelijker de donkere maanden door te komen en je kunt er na een gezellige dag weer tegen!

Tips tegen een najaarsdip 2