Uitgelichte seizoensgroente: Aubergine

Wat is aspartaam
11 augustus 2015
Signalen dat je lichaam meer vocht nodig heeft
26 augustus 2015
Alles tonen

Uitgelichte seizoensgroente: Aubergine

De aubergine zit vol vezels, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen en bevat slechts 16 kcal per 100 gram. De glanzend paarse aubergine is een dankbaar ingrediënt in gerechten. Het vlees van de aubergine (‘eggplant’ in het Amerikaans omdat de aubergine een beetje een eivorm heeft) is zeer sponzig, waardoor het goed smaakstoffen opneemt als je hem marineert. De groente bevat opvallend veel vezels die ervoor zorgen dat voedingsstoffen beter worden verteerd en in het bloed worden opgenomen.

Belangrijk is dat je de schil aan de aubergine laat zitten, in en onder de schil zitten namelijk diverse polyfenolen met een sterke anti-oxidatieve werking. Deze polyfenolen zijn onder andere goed voor de werking van de hersenen, ze versterken het immuunsysteem en kunnen zelfs kanker helpen bestrijden. Ga dus in ieder geval voor de biologische variant. Mocht je de aubergine toch geschild willen eten omdat de schil bitter smaakt, schil hem dan zo dun mogelijk. Je kunt met deze groente qua bereiding alle kanten op: bakken, grillen, ovenschotel, stoofpotten, wokken het kan allemaal. Wat dacht je bijvoorbeeld van geroosterde aubergine met feta kaas of gevulde aubergine rolletjes. Knoflookolie smaakt lekker over een gebakken of geroosterde aubergine. Het is een prima groente om te bakken en in lasagne met kaas te verwerken. Een pasta met tomatensaus is iets minder geschikt omdat hij al het vocht van tomaten opneemt. Een afgekoelde gegrilde aubergine kun je prima in een salade mengen met slabladeren. Eet de aubergine alleen niet rauw, want dan bevat hij giftige stoffen die slecht zijn voor maag en darmen.
Bewaar aubergines maximaal 1 week op een koele plaats. Liever niet in de koelkast, dan kan het vruchtvlees bruin kleuren

Uitgelichte seizoensgroente Aubergine 2

Uitgelichte seizoensgroente Aubergine 3

Uitgelichte seizoensgroente Aubergine 4