Jij bent jij
19 november 2017
Omelet sushi wraps
22 december 2017
Alles tonen

Vegan speculaascake met wortel

Met het oog op suprise-avondjes en pakjesavond vandaag een recept voor vegan speculaascake!
Dit is een van mijn favorieten omdat ik hee-le-maal gek ben van speculaas . In deze cake zit wortel verstopt maar hier proef je echt niks van: win-win, want zo heb je ook meteen een groentehapje binnen. En yes, helemaal vegan dit keer: in deze speculaascake zitten geen eieren en geen melk. Ik ben al langere tijd op experimentele tour wat betreft zoete en gezonde baksels en nu vond ik het een leuke uitdaging om een keer iets te bakken zonder eieren. Begrijp me niet verkeerd, ik ben gek op een eitje en zal deze dan ook zeker lekker blijven eten maar er zijn ook mensen die helemaal vegan zijn of helaas geen ei kunnen verdragen in verband met een allergie. Voor hen is een cake zonder ei dus een uitkomst! Melk gebruik ik altijd al in een plantaardige versie, dus daarin geen verandering voor mij ?. Maar nu dus een keer écht helemaal vegan en het is ongelofelijk, maar je kan dus ook zonder eieren een heerlijke cake bakken. Want lekker dat -ie is…

Ingrediënten (voor 1 cake):

– 200 gram speltmeel
– 300 gram geraspte wortel
– 60 gram kokosbloesemsuiker (of honing, maar dan is je cake niet meer vegan)
– 100 ml kokosolie
– 2 theelepels bakpoeder
– 2 eetlepels speculaaskruiden
– 100 milliliter plantaardige melk, bijvoorbeeld ongezoete amandelmelk of rijstmelk
– 12 dadels
– 1 hand hazelnoten, gehakt
– stuk of 15 amandelen voor bovenop, je kunt ook kiezen voor geschaafde amandelen

Bereidingswijze:
1. Ontpit de dadels en week ze in een kommetje met water
2. Rasp de wortels
3. Smelt de kokosolie in een pannetje tot het vloeibaar is.
4. Snijd de geweekte dadels in kleine stukjes.
5. Doe vervolgens alle ingrediënten (behalve de gehakte hazelnoten en amandelen) bij de stukjes dadel en mix met de staafmixer tot een plakkerig, dik mengsel. Roer hier vervolgens de stukjes hazelnoot doorheen.
6. Verwarm de oven voor op 180 graden.
7. Bekleed een bakvorm met bakpapier en schep het mengsel hierin.
8. Druk bovenop het mengsel hier en daar de amandelen of bestrooi met geschaafde amandelen.
9. Zet de cake in de oven en bak voor 55 minuten.