Voeding dat ontstekingen laat aanwakkeren

Kaneel een waar superfood
2 april 2015
Bananenbrood met walnoten
6 juni 2015
Alles tonen

Voeding dat ontstekingen laat aanwakkeren

Burning match vector. Abstract wave vector background with swirls.

Steeds meer mensen leven, bewust of onbewust, met (chronische) ontstekingen. In Nederland zijn er bijvoorbeeld ongeveer 2 miljoen mensen met een vorm van gewrichtsontsteking. Veel vrouwen lijden aan artrose wat volgens de nieuwste inzichten geen kwestie van slijtage is maar van ontstekingen. Verder spelen chronische ontstekingen een belangrijke rol bij hart- en vaatziektes, hoge bloeddruk, obesitas, insulineresistentie, fibromyalgie, depressie, botontkalking, reuma, veel huidproblemen, chronische vermoeidheid en zelfs kanker. Om nog even niet te spreken van allerlei onbegrepen pijnklachten.

Er bestaan veel voedingsmiddelen die een ontsteking in het lichaam kunnen aanwakkeren. Ik zal hieronder de meest bekende noemen:
– Voedsel uit een fabriek met chemische toevoegingen of kunstmatige zoetstoffen
– Omega-6-vetzuren en transvetten (plantaardige oliën zoals zonnebloem-, raapzaad- en maisolie (denk aan frituurvet) en alle hardgemaakte vetten uit een fabriek zoals margarines)
– Arachidonzuur dat voornamelijk in dierlijke producten voorkomt (met name in varkensvlees en zuivel)
– Glutenhoudende granen omdat ze onze darmen snel kunnen beschadigen (tarwe staat hierbij voorop en zit helaas in heel veel producten…, maar ook, zij het in mindere mate, gerst, spelt, rogge, kamut)
– Alle vormen van suikers, fructose en snelle koolhydraten. Suikers zorgen voor een verhoogde insulineaanmaak, een verhoogde insulineaanmaak zorgt weer voor een grotere kans op buikvet en buikvet is op zijn beurt weer een belangrijke oorzaak van ontstekingen)
– Koeienmelk en andere gepasteuriseerde zuivel van de koe (met name vanwege de veelvoorkomende irritatie aan de darmwand)
– Teveel zuurvormende voeding (suikers, granen, soja, vlees, koffie, alcohol, zwarte thee) en consumptie van teveel koolhydraten en eiwitten. Dit allemaal in combinatie met te weinig groenten en fruit
– Tevens kan het gebruik van maagzuurremmers ervoor zorgen dat ontstekingen een kans krijgen

Welke voeding zou dagelijks in ons voedingspatroon mogen zitten om ontstekingen te remmen en acute en chronische ontstekingen te voorkomen? Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact met me op.