Wat is aspartaam

Wat je misschien nog niet wist over de radijs
4 augustus 2015
Uitgelichte seizoensgroente: Aubergine
24 augustus 2015
Alles tonen

Wat is aspartaam

Aspartaam is bekend onder het E-nummer 951. Aspartaam is een kunstmatig industrieel zoetmiddel, dat bedoeld is om suiker te vervangen. Het heeft een zoetkracht die tweehonderd keer sterker is dan die van suiker, terwijl het maar 4kcal/g bevat.

Aspartaam is pas begin jaren ’80 op de markt. De discussie over de mogelijke gevaren van aspartaam voor de gezondheid is al jaren aan de gang.
De kunstmatige apartaam wordt samengesteld uit chemische stoffen: asparaginezuur, phenylaline en methanol. Aspartaam mag absoluut niet verwarmd worden. Het is instabiel bij hogere temperaturen. Als de temperatuur van deze zoetstof boven de 32 graden Celcius komt verandert methylalcohol uit aspartaam in formaldehyde/formaline en vervolgens in mierenzuur. Dus ook als aspartaam in het lichaam opgenomen wordt verandert het van structuur. Dit veroorzaakt vervolgens een stofwisselingszuurvergiftiging. Formaline is een zenuwgif en is tevens een kankerverwekkende stof welke gebruikt wordt bij het conserveren van lichamen. Je kunt je dus voorstellen dat aspartaam allesbehalve gezond en dus erg schadelijk is voor je lichaam.

Aspartaam kent bijwerkingen als darmaandoeningen, hersentumoren, multiple sclerose (MS), Alzheimer, Parkinson en suikerziekten en is naar alle waarschijnlijkheid tevens kankerverwekkend. Ook is bewezen dat aspartaam leidt tot hersenbeschadiging doordat het sporen van methanol achter laat in het bloed.

Aspartaam is de meest gebruikte zoetstof in (light) frisdranken. Volgens de Leuvense toxicoloog Jan Tytgat is aspartaam ‘NIET’ schadelijk als men het met mate gebruikt. De algemeen aanvaarde norm voor aspartaam in Europa is 40 mg per kilogram lichaamsgewicht. Als je dat vertaalt, moet je al snel 4 of 5 liter van een light drank, waar aspartaam als zoetstof in zit, drinken om boven de veiligheidsnormen uit te komen en dat is toch wel erg veel. Helaas zit aspartaam niet alleen in light frisdranken maar wordt o.a. ook verwerkt in: yoghurt, Yakult, kauwgom, frisdranken, frisdranken, limonadesiropen, vruchtensappen, dieetproducten, sportvoeding, Davitamon, snacks, chips, fritessaus, mayonaise, ketchup, piccalilly, snoep, drop, Fisherman’s Friend, ijs, zoetjes/sweeteners (Candarel, Nutrasweet). Lees het etiket dus altijd goed! Zit er om gezondheidsredenen geen suiker meer in een voedingsmiddel, check dan altijd voor de zekerheid of de suiker misschien niet vervangen is door aspartaam.

Wil je meer weten over deze stof, raad ik je aan om deze volgende website te raadplegen : http://www.aspartaam.nl.

Wat is aspartaam 2

Wat is aspartaam 3