Wat is het verschil tussen baking soda en bakpoeder?

Wist je dit over de oranje paprika?
3 juni 2016
Wortel-Kokos-Gembersoep
29 juni 2016
Alles tonen

Wat is het verschil tussen baking soda en bakpoeder?

Baking soda is een rijsmiddel dat er bijvoorbeeld voor zorgt dat je cake lekker luchtig uit de oven komt. Om je cake luchtig te maken, maakt baking soda kleine luchtbelletjes in je beslag. De belletjes ontstaan pas zodra baking soda in contact komt met een zuur. Een zuur kan bijvoorbeeld wijnsteen, citroenzuur of appelciderazijn zijn. Andere namen voor baking soda zijn zuiveringszout, citroenzuur, natriumbicabonaat, E500, NaHCO3.
Baking soda is breed toepasbaar, zo kun je het bijvoorbeeld ook gebruiken als droogshampoo of deodorant.

Bakpoeder is iets anders..
Bakpoeder is niet hetzelfde als baking soda. Bakpoeder is natriumbicarbonaat gecombineerd met een zuur, dus meteen twee in één. Een voorbeeld is het natuurlijke wijnsteenbakpoeder, zie https://vita-me.nl/winkel/bountiful-wijnsteenbakpoeder/.
Wijnsteenbakpoeder bevat enkel natuurlijke ingrediënten. Aan gewoon bakpoeder, zoals bijvoorbeeld die van Dr. Oetker, worden chemische rijsmiddelen toegevoegd. Dit betreft meestal fosfaten. Er bestaan mensen die ervan overtuigd zijn dat deze additieven (E450 en E500) schadelijk zijn voor de gezondheid en bijvoorbeeld hoofdpijn of botontkalking zouden kunnen veroorzaken. Wijnsteenzuur bevat geen dierlijke stoffen en is daardoor tevens geschikt voor vegetariërs.

En dan is er ook nog huishoudsoda..
Verwar baking soda ook niet met huishoudsoda, deze vorm van soda kun je niet gebruiken bij de bereiding van eten.