Wat kun je het beste eten als je ziek bent?

Zoete aardappelbroodjes
28 september 2016
Kruidige mandarijncake met chocolade
8 november 2016
Alles tonen

Wat kun je het beste eten als je ziek bent?

Ben je verkouden of heb je de griep? Als je ziek bent, is de kans groot dat je niet zo’n zin hebt om te eten. Voor veel mensen is het dan lastig om iets naar binnen te werken. Toch kan eten je helpen er sneller weer bovenop te komen. Eten geeft je lichaam namelijk energie en dat heb je nu precies nodig om te herstellen. Moet je echt niet aan een grote maaltijd denken, dan verdeel je deze toch over de dag? Op deze manier krijg je toch voldoende energie binnen. Van de volgende voedingsmiddelen knap je op:
Tip 1: Groentesap
Waarschijnlijk heb je geen zin om in de keuken te staan om een salade of iets anders te maken. Neem om voldoende groente en vitamine C binnen te krijgen een glas gemengd groentesap, tomatensap of bietensap. Meer zin in een zoete smaak? Ga dan voor een glaasje versgeperste sinaasappelsap. Een gezondheidsboost krijg je met Super Greens. Super Greens voorziet het lichaam van de benodigde dagelijkse behoefte aan vitaminen, mineralen, sporenelementen, anti-oxidanten, aminozuren en enzymen die een mens dagelijks nodig heeft uit de natuurlijke bron. Het levert meer voedingsstoffen dan 3 ons groenten en 2 porties fruit en houdt onze gezondheid in topconditie. Super Greens is 100% natuurlijk en bevat geen synthetische of chemische toevoegingen.

Tip 2: Kippensoep
Geen verrassing, kippensoep hoort natuurlijk thuis in dit overzicht van voedingsmiddelen die goed voor je zijn tijdens een griepje of verkoudheid. Al eeuwenlang krijgen mensen het voorgeschoteld tijdens griep en verkoudheid. Het heeft niet voor niets de bijnaam Joodse penicilline. Maak lekkere kippensoep van (botten)bouillon en veel groente. Maar waarom is kippensoep dan zo goed? Het aminozuur cysteïne in kip helpt het slijm in de longen te verdunnen. Bovendien houdt bouillon je neus- en keelholte warm en vochtig. Het helpt tevens tegen uitdroging en bestrijdt een keelinfectie.

Tip 3: Crackers en geroosterd brood
Door het hoge zetmeelgehalte stabiliseren droge crackers en geroosterd brood de maag en raakt deze minder snel van streek. Neem bijvoorbeeld een geroosterde speltboterham bij je kopje kippensoep.

Tip 4: Knoflook
Knoflook is een heerlijke smaakmaker en dat niet alleen: knoflook is hartstikke gezond en geweldig voor je immuunsysteem. Knoflook heeft een antibacteriële werking en er wordt gezegd dat knoflook luchtweginfecties zou bestrijden. Verwerk knoflook door maaltijden, smoothies en soepen.

Tip 5: Gember
Heb je buikpijn of ben je misselijk? Gember is een huismiddeltje dat vaak wordt gebruikt om deze symptomen te verzachten. Gember helpt ook bij koude handen en voeten omdat het de bloedsomloop bevorderd en je lichaam verwarmd. Tevens suggereren verschillende wetenschappelijke studies dat gember helpt bij het bestrijden van ontstekingen. Neem een glas gemberthee met een schijfje citroen of voeg vers geraspt gember toe aan je maaltijd.

Tip 6: Hete thee
Groene, witte thee en rooibosthee zijn rijk aan antioxidanten. Ademhalen in het stoom van de thee helpt bij verstopping van de neus. Voeg een lepel honing en een scheutje citroen toe om je zere keel te verzachten.

Tip 7: Banaan
In zijn geheel of gepureerd, een banaan is erg veilig om te nemen en zal niet snel ‘verkeerd’ vallen. Bij herstel na buikgriep ideaal dus. In vergelijking met ander fruit bevat een banaan weinig vitamine C, maar veel voedingsvezel, kalium en zetmeel.

Vergeet niet om voldoende de drinken
Tijdens de griep is het belangrijk om te eten, maar voldoende drinken is misschien nog wel belangrijker omdat je sneller uitdroogt. Overgeven en diarree zorgen ervoor dat je snel vocht verliest. Drink daarom veel water en/of kruidenthee. Vooral bij ernstige diarree is het van belang om uitdroging te voorkomen door extra te drinken. Water, thee en bouillon zijn aanraders. Volwassenen wordt aangeraden per dag minstens 1,5 liter drinken. Drink als je ziek bent niet te veel achter elkaar daar kan je maag nog meer van overstuur raken, maar drink dan één kopje vocht per keer (dit is 100-150 milliliter).

ziek