Zoete aardappelpannenkoekjes met Griekse yoghurt en mango
27 april 2018
Asperges, het witte goud!
23 mei 2018
Alles tonen

Wees niet bang om ‘nee’ te zeggen

Laten we er niet omheen draaien: ‘nee zeggen’ blijft voor veel mensen een lastig thema. We houden er niet van en we associëren het direct met negativiteit. Diep van binnen zou je het liefst vaker ‘nee zeggen’, maar de angst de ander pijn te doen, de blik van afkeuring, teleurstelling of zelfs misschien wel boosheid van de ander houden je tegen. Misschien vind je jezelf wel een slecht mens als je nee zegt of wat zouden anderen wel niet van je denken? Van ‘nee zeggen’ maak je jezelf niet populair denk je. Dat kan kloppen, misschien, want toch kan je aanpak het verschil maken!

Die vervelende gedachten
Besef in eerste instantie dat het hele probleem van geen ‘nee’ kunnen zeggen door je eigen gedachten wordt veroorzaakt. Bijvoorbeeld: indien je iemand niet wil helpen, dan vul jij voor die ander in dat deze nu vast denkt dat je niet wil helpen omdat je hem of haar niet aardig vindt. Dit soort gedachten zijn nu net het probleem. Wat wij voor de ander invullen is vaak niet eens waar. Mensen begrijpen het heus wel dat je bijvoorbeeld niet mee kunt naar dat ene feestje omdat je in je examenweek zit of dat je niet mee kunt helpen met een schoolavond of uitje als je met drie jonge kinderen thuis zit. Toch blijft bij sommigen onder ons dat gevoel knagen: ‘Wat zullen ze van me denken’.

‘Nee zeggen’ is te leren
Het goede nieuws is dat ‘nee zeggen’ te leren is. Het is belangrijk om te ervaren en voelen dat er niets veranderd in de relatie tussen jou en de ander. Je kunt het zo zien: wanneer jij nee zegt tegen een ander, zeg je eigenlijk ja tegen jezelf! En hoe belangrijk is dat?! Als jij niet voor jezelf zorgt, doet immers niemand het. Bovendien, als je uiteindelijk burn-out thuis zit omdat je tegen niemand ‘nee’ kunt zeggen, kun je helemaal niemand meer helpen. Met het aangeven van grenzen naar de ander toe geef je jezelf ruimte. Je geeft jezelf tijd. Tijd om iets te doen wat jij WEL leuk of nodig vindt!

Wat zijn goede redenen om nee te zeggen:
1. Je hebt er geen tijd voor
2. Je hebt er geen zin in
3. Je vind het nutteloos
4. Je doet liever wat anders
5. Het geeft je geen energie of voldoening
6. Je vind het niet leuk
7. Je ziet geen toegevoegde waarde

‘Als je ja zegt tegen iets wat je niet leuk vindt, zeg je nee tegen dingen die je graag doet’

Hieronder staan alle tips en redenen die ik heb geleerd om gemakkelijker nee te kunnen zeggen. Het is daarvoor belangrijk dat je een aantal dingen voor jezelf op een rijtje zet. Op die manier kun je gemakkelijker een beslissing voor jezelf maken

1. Weet wat je belangrijk vind
Zorg ervoor dat je voor jezelf duidelijk hebt wat jij belangrijk vindt in je leven
. Waar wil je graag je tijd aan besteden? En hoeveel tijd wil je daar aan besteden? Denk bijvoorbeeld aan: gezondheid, werk, gezin, sociale contacten en hobby’s. Wanneer je een verzoek krijgt die niet overeenkomt met wat jij belangrijk vind in jouw leven en je verwacht dat je het niet leuk vind of er energie van krijgt dan is het gemakkelijker om nee te zeggen.

2. Weet hoeveel tijd je te besteden hebt
Dit heeft alles te maken met planning en je agenda. Houd voor jezelf duidelijk bij wat je allemaal op een dag, week of maand te doen hebt en wat er van jou verwacht wordt. Vervolgens kun je invullen hoeveel vrije tijd je overhoudt voor jezelf om te doen wat jij leuk vindt. Nu heb je een mooi overzicht van het aantal uur dat je nog vrij kan invullen met verzoeken van een ander. Heb je tijd en zin dan kun je met volle overtuiging JA zeggen. Maar valt je vrije tijd toch tegen? Dan is het gemakkelijk om nee te zeggen.

Het lijkt veel werk maar je zult merken dat het bekijken van je agenda op deze manier een aanwensel is en je stress op deze manier enorm verminderd.

3. Weet dat je nee zegt tegen het verzoek en niet de persoon
Het kan soms moeilijk zijn om nee te zeggen omdat je de persoon die je iets vraagt heel graag mag, familie is of omdat deze persoon ook altijd voor jou klaar staat. Maar je wijst heus de persoon niet af wanneer je een keer geen zin of tijd hebt. Vergeet niet dat je er niet kan zijn voor een ander als je niet goed voor jezelf zorgt. Niemand heeft er iets aan als jij ergens futloos bij zit of geen puf hebt om ook maar gezellig mee te doen.

4. Denkpauze
Je denkt vaak (daar komen die gedachtes weer) dat je een verzoek gelijk met ‘ja’ of ‘nee’ moeten beantwoorden. Dit is een veel gemaakte denkfout, je hoeft namelijk niet meteen te beslissen. Er is niets mis mee wanneer je zegt dat er even over na moet denken en er later op terug komt.

5. Je mag nee zeggen
Vragen staat vrij maar wie een vraag stelt of verzoek doet kan ook een ‘nee’ verwachten. Je bent helemaal vrij om te kiezen of een vraag of verzoek voor jou belangrijk is of niet. Dus ook al heb je die ene middag bijvoorbeeld helemaal niks gepland, vergeet niet dat je altijd gewoon ‘nee’ mag zeggen.

6. Je mag je bedenken
Heb je per ongeluk al ‘ja’ gezegd voordat je het wist en krijg je al spijt als je in je agenda kijkt? Dan heb je altijd het recht om je te bedenken. Probeer dit dan wel zo snel mogelijk te zeggen want er tegen aan blijven hikken vreet energie!

7. Maak van ‘nee’ een volledige zin
Je bent niemand een verklaring schuldig. Alleen het woord ‘nee’ uitspreken zal voldoende moeten zijn. Maak van ‘nee’ een volledige zin en laat het los. Niet iedereen hoeft alles van je te weten toch? Vind je het toch lastig om kort af te zijn? Je kan ook zeggen: ‘Nee, sorry ik heb andere prioriteiten’ of ‘Nee, misschien een andere keer’.

8. Zeg nee met je lichaamstaal
Wanneer je ‘nee’ zegt is het belangrijk dat je overtuigd overkomt. Een twijfelende houding maakt anderen ook aan het twijfelen. Sta daarom rechtop en kijk een ander in de ogen aan. Op deze manier zet je je boodschap kracht bij en laat je aan de ander zien dat je het serieus meent.

9. Wat is er erg aan als de ander boos wordt?
Iemand heeft het recht om boos of teleurgesteld te zijn als je ergens nee tegen zegt, maar bedenk eens voor jezelf waarom je dat zo vervelend vindt. Wat is erger? Dat de ander teleurgesteld is of dat jij iets tegen je zin doet en daardoor bijvoorbeeld in tijdnood komt?

10. Wees respectvol
Soms hebben we de overtuiging dat ‘nee’ zeggen egoïstisch of niet respectvol is, maar het gaat er met name om hoe je ‘nee’ zegt. Wees daarom altijd respectvol met je antwoord. Bijvoorbeeld: ‘Fijn dat je jouw kinderen het liefst aan mij toevertrouwd en ik had het met alle liefde willen doen, maar het komt me morgen niet uit. Ik hoop dat je het op een andere manier kunt oplossen’. Op deze manier geef je de ander ook weer een goed gevoel.

11. Last but not least: oefen met nee zeggen
Iets doen leer je door te oefenen. Begin dus heel gemakkelijk en simpel. Bijvoorbeeld als je in de supermarkt gevraagd wordt: “Heb je misschien tien cent erbij?”. Het zit gewoon in je portemonnee, maar je zegt terwijl je de cassière recht in de ogen aankijkt, met een vriendelijk gezicht: “Nee, sorry helaas”. Je oefenprogramma ?

Handige zinnen om ‘nee’ te zeggen:
1. ‘Sorry, maar dit is niet iets voor mij’.
2. ‘Bedankt voor de uitnodiging, maar ik moet het aan me voorbij laten gaan.’
3. ‘Ik zeg nee voor nu, maar laat het weten als het verandert’
4. ‘Lief dat je het vraagt, maar ik zeg helaas nee’.
5. ‘Wat een goed idee, maar mijn antwoord is nee’.
6. ‘Ik zie dat helaas niet zo zitten’
7. ‘Ik had het met alle liefde willen doen, maar het komt me niet zo goed uit’.
8. ‘Bedankt voor je compliment, maar ik ken je helaas niet helpen op dit moment’

Wat levert ‘nee’ zeggen je uiteindelijk op?
1. Duidelijkheid voor jezelf en voor een ander
2. Meer tijd om te doen wat je het allerliefste doet
3. Je doet alleen wat je ECHT wil doen
4. Rust in je hoofd en dag
5. Meer focus en productiviteit
6. Meer energie
7. Een goed gevoel, want je kiest voor jezelf

‘Voor jezelf kiezen is nee durven zeggen zonder je schuldig te voelen’