Wist je dit over de oranje paprika?

Sushi bowl met quinoa
3 juni 2016
Wat is het verschil tussen baking soda en bakpoeder?
22 juni 2016
Alles tonen

Wist je dit over de oranje paprika?

Wist je dat oranje paprika en een sinaasappel veel op elkaar lijken? Naast dat ze dezelfde kleur hebben, bevatten ze heel veel vitamine C en zijn ze beide zoet van smaak. Toch liggen vooral de groene, rode en gele paprika op ons bord. Tijd om daar verandering in te brengen!

Dat niet alleen de smaak van ons eten belangrijk is, maar ook de kleur, bewijst de groene paprika. Deze paprika wordt namelijk een stuk minder vaak verkocht dan de gele en rode variant. Niet gek, want eigenlijk is de groene variant een onrijpe groente. Daarom smaakt hij ook bitterder dan de gele en rode paprika. Het is heel belangrijk dat er bij (bijna) iedere maaltijd verschillende kleuren op je bord liggen. Dit betekent namelijk veel verschillende vitamines en smaken. De oranje paprika is een nieuwe kleurige aanwinst voor op je bord. Heb je die wel eens geproefd?

Move on, rode paprika
Wie een paprika in de supermarkt of bij de groenteboer koopt, kiest negen van de tien keer voor een rode. De rode paprika is populair en dit komt niet alleen door de kleur, maar ook omdat deze paprika het zoetst van smaak is. De oranje paprika is nieuw en minder bekend maar een volwaardige concurrent. De oranje paprika heeft een zachtere smaak en is sappiger. Ook bevat deze oranje vitaminebom het meeste vitamine A en vitamine C (180 mg, per 100 gram). Dit is ruim twee keer zoveel als in een groene paprika en bijna drie keer zoveel als in een sinaasappel. Ook mooi meegenomen: in de oranje paprika zitten de carotenoïden luteïne en zeaxanthine waarvan uit onderzoek blijkt dat deze stoffen ons helpen beschermen tegen oogziektes, zoals macula degeneratie (veroudering van je netvlies).

Hoe te gebruiken die oranje paprika?
– Snijd de paprika in ringen en bak hier een ei in. Ook lekker: een omelet met stukjes paprika.
– Maak een soepje van oranje paprika
– Vul een halve paprika met een ei, kruiden en eventueel andere groente. Zet het voor ongeveer twintig minuten in de oven.
– Maak een smoothie met bijvoorbeeld twee stengels bleekselderij, twee appels, twee grote wortels, twee oranje paprika’s en het sap van een limoen.

oranje-paprika-2

oranje paprika 3