Wist je dit over een magnesiumtekort en wat kun je hier aan doen?

Kruidige mandarijncake met chocolade
8 november 2016
Appel-kaneel crumble
11 december 2016
Alles tonen

Wist je dit over een magnesiumtekort en wat kun je hier aan doen?

Het mineraal magnesium is een alleskunner in het lichaam. Het speelt een rol bij vele lichaamsprocessen. Om precies te zijn gaat het om wel meer dan 300 enzymatische processen. Magnesium is nodig voor de energiestofwisseling in het lichaam en de overdracht van zenuwprikkels. Daarnaast is magnesium een echt antistress-mineraal, het heeft een kalmerende werking. Het reguleert het hartritme en de bloeddruk, ontspant de spieren, bloedvaten en ook de hersenen waardoor je bijvoorbeeld goed kunt slapen. Ook helpt magnesium beschermen tegen zware metalen en chemische stoffen in het lichaam.

Oorzaken van tekorten
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de mensen in de westerse wereld tegenwoordig een tekort aan magnesium heeft, waarvan een groot deel het zich niet bewust is. Magnesium is te vinden in voeding, maar voeding schiet veelal tekort in onze behoeften. Dit komt onder andere door:
Verarming van de bodem door landbouw en kunstmest: hierdoor is het gehalte aan magnesium niet meer zo hoog als dat het vroeger was. Grond krijgt geen tijd om te herstellen en er wordt veel magnesium uit onze bodem onttrokken.
Bewerkte voedingsmiddelen: bovendien krijgen we niet meer zoveel magnesium binnen door de bewerking van onze voedingsmiddelen. Frisdrank, medicijnen, suiker en chemicaliën in ons milieu zorgen voor een verhoogde magnesiumbehoefte en versnelde uitscheiding van het mineraal. Ook een ongezond voedingspatroon kan dus leiden tot deficiënties.
Geneesmiddelen: plas- en laxeermiddelen en corticosteroïden kunnen de oorzaak zijn van een tekort aan magnesium.
Spijsvertering: maag/darmziekten (bijv. de ziekte van Crohn) leiden tot slechte opname in de darmen of het kan zijn dat teveel magnesium het lichaam verlaat.
Sport: bij intensief sporten en zweten verdwijnt veel magnesium via transpiratie
Voeding: te weinig B-vitaminen en teveel calcium en eiwitten kunnen allebei de magnesiumbalans verstoren.
Stress: bij lichamelijke en geestelijke stress is er sprake van een verhoogde uitscheiding van magnesium via de urine. De behoefte aan magnesium neemt in deze situatie dus toe.

Symptomen van een magnesiumtekort
Voel je jezelf lusteloos en misschien zelfs een beetje somber? Misschien heb je wel een magnesiumtekort. Magnesium stimuleert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en het gelukshormoon serotonine. In de winter kan deze aanmaak soms verstoord raken, bijvoorbeeld door de wisseling van seizoenen of doordat je minder blootgesteld bent aan daglicht. Maar er zijn nog vele andere symptomen van een magnesiumtekort, waaronder bijvoorbeeld:
– oogtrillingen
– slaapproblemen (met name wat betreft doorslapen)
– wakker schrikken omdat je denkt dat je valt
– futloosheid
– prikkelbaarheid, vermoeidheid en concenratiestoornissen
– PMS/menstruatiekrampen
– spierkrampen/rusteloze benen & kramp in de kuitspier
– doorbloedingsstoornissen
– hoofdpijn en migraine
– angsten
– moeite om op woorden te komen
– diabetes
– nierstenen
– botontkalking
– hyperactiviteit
– te hoge of lage bloeddruk
– constipatie
– tics
– rugpijn

Wat kun je doen aan een magnesiumtekort?
Magnesium zit in geringe mate in de volgende voedingsmiddelen: zaden (zonnebloem- en pompoenpitten), bananen, rauwe groenten, zeewier, soja, peulvruchten, boekweit, zilvervliesrijst, cacao en noten. Maar het kan zeker geen kwaad om – als de klachten blijven aanhouden – eens goed te kijken naar je voedingspatroon. Verhoog je groente-inname bijvoorbeeld naar minimaal 300 gram (of meer) kies bijvoorbeeld voor zelfgemaakte groentesoepen (lees mijn blog 10 tips om meer groenten te eten) of zet vaker ongezouten noten en peulvruchten op het menu.

Je kunt ook kiezen voor een magnesiumsupplement als magnesiumtauraat. Dit is een combinatie van het aminozuur taurine en magnesium. In deze combinatie hebben magnesium en taurine een synergetisch (samenwerkend) effect, waardoor deze vorm van magnesium zeer goed wordt geabsorbeerd. Zodoende verbetert taurine de opname van magnesium. Het voordeel van de binding met taurine is daarnaast dat het aminozuur taurine op zichzelf veel gezondheidsbevorderende eigenschappen bezit, zo zorgt taurine bijvoorbeeld voor een gezonde bloeddruk en slaap omdat taurine een kalmerend effect heeft op het centrale zenuwstelsel. Twee vliegen in één klap dus.

Wil je meer weten over het mineraal magnesium of wat dit mineraal specifiek voor jou kan betekenen? Neem dan contact met me op.