Wanneer je hoogsensitief bent herken je jezelf waarschijnlijk grotendeels in onderstaande:
* Je hebt snel door hoe de ander zich daadwerkelijk voelt.
* Je bent perfectionistisch en hebt vaak het gevoel dat je jezelf - zowel zakelijk als privé - voor meer dan 100% moet geven.
* Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
* Je hebt een sterk rechtvaardigingsgevoel en houdt niet van conflicten.
* Je hebt een intensieve en gedetailleerdere waarneming (horen, zien, ruiken, proeven, voelen) - zintuigelijke prikkels komen nét even wat heftiger ‘binnen’.
* Je hebt behoefte aan een sterke verbinding met de natuur.
* Je voelt een sterke band met dieren.
* Je wil graag anderen helpen en bijstaan.
* Je hebt een goed ontwikkelde intuïtie.
* Je bent een echte beelddenker (je denkt in plaatjes); abstract denken is lastig voor je.
* Je bent gevoelig voor sfeer en draagt daarom ook graag bij aan een goede sfeer.
* Je hebt voorspellende dromen of beschikt over paranormale gaven.
* Je hebt vaak een voorgevoel bij situaties of een gevoel van déja-vu.
* Je hebt een rijke innerlijke beleving wat samengaat met dromen en fantaseren.

HSP-kenmerken kunnen bij veel HSP’ers nogal eens voor klachten zorgen. De bekendste en meest voorkomende klachten staan hieronder opgesomd: * Voelen zich ‘anders’ vergeleken met anderen.
* Moeite met keuzes, plannen en structuur in hun leven.
* Eigen ruimte en tijd nodig om prikkels te verwerken en weer tot zichzelf te komen (overprikkeling).
* Sneller last van klachten als stress, angsten, spanningen en vermoeidheid en dus ook gevoeliger voor overspannenheid of burn-out.
* Moeite met (plotselinge) veranderingen in het leven.
* Ervaren vaker fysieke klachten als maag- en darmklachten, hoofdpijn en allergieën.
* Ervaren vaak een gevoel van onrust en gespannenheid door prikkels van buitenaf.
* Kunnen zich snel ergens zorgen over maken en zijn snel overstuur.

Wat is HSP en wat zijn HSP kenmerken:HSP een stoornis of een karaktereigenschap?

Door bovenstaande klachten zou je bijna denken dat HSP een stoornis is maar dat is absoluut niet waar. Hooggevoeligheid is namelijk een puur natuurlijke eigenschap van de mens. Uit onderzoek blijkt dat zelfs bij 20% van de bevolking in meer of mindere mate HSP kenmerken voorkomen. Zowel bij vrouwen, mannen, kinderen en zelfs bij dieren blijkt hoogsensitiviteit voor te komen!

Misschien lijkt de term HSP soms negatief te klinken maar het tegendeel is waar. Een hoogsensitief persoon is eigenlijk heel speciaal.

Wat maakt HSP dan zo speciaal?
* Deze mensen hebben hun eigen kijk op dingen en zijn vaak bijzonder creatief. Zo komen ze regelmatig met uitvingen of oplossingen waar niemand eerder aan gedacht had.
* Ze kunnen zich als geen ander inleven in mensen en situaties.
* Ze lijken over een 6e zintuig te beschikken, maar kunnen soms niet vertellen of verklaren waarom ze iets weten. Iets verteld hen gewoon hoe het is. Je zult HSP’ers ook vaak horen zeggen: ‘’Het voelt voor mij gewoon zo’’.
* Hoog sensitieve mensen hebben over het algemeen een goed ontwikkelde intuïtie.

Helaas is het zo dat HSP door de persoon zelf wel als een stoornis kan worden ervaren. We leven nu eenmaal in een hectische maatschappij waarin wordt verwacht dat alles snel moet en waar we gebombardeerd worden met prikkels. Stress gerelateerde klachten zijn één van de meest voorkomende ziektebeelden. HSP eigenschappen worden in de huidige maatschappij lang niet altijd meer zo gewaardeerd, wat bij de HSP persoon nogal eens vaak resulteert in een gevoel van ‘anders’ zijn. Dit wordt immers keer op keer door de omgeving bevestigd. Ondanks dat HSP eigenschappen, hele mooie eigenschappen zijn, worden ze door de persoon zelf vaak als vervelend ervaren. De eigenschappen zorgen er namelijk voor dat deze mensen dag in dag uit overprikkeld raken, zich moe, gespannen en onbegrepen voelen, vastlopen in gepieker en hun draai maar niet kunnen vinden in deze hectische maatschappij.

Hooggevoeligheid voor indrukken van buitenaf kan enorm veel energie van je vragen. Je kunt er helemaal door vastlopen en geen raad meer weten. Zeker als je jezelf tegelijkertijd door de omgeving onbegrepen voelt. HSP eigenschappen zijn prachtig, maar je moet het wel zelf ondervinden en een weg vinden hier mee om te gaan. Het is immers een deel van jou dat je niet kunt verbergen of kunt onderdrukken. In dat geval kun je er het beste maar iets moois van maken toch, en of het mooi wordt? Zeker! Maar hoe zet je deze HSP eigenschappen nu in, op een manier die niet alleen voor jou maar ook voor je omgeving het meeste oplevert? Als coach ben ik gespecialiseerd en ervaringsdeskundige op het gebied van hoog sensitiviteit en kijken we samen hoe dit het beste voor jou kan werken. Met als doel dat jij lekker in je vel zit en goed kan functioneren. Met een balans en afstemming tussen werk en privé, tussen inspanning en ontspanning, tussen gevoel en ratio en tussen jou en je omgeving. We gaan op zoek naar wat bij jou past, wat goed voelt. Hierbij laat ik je kennis maken met jezelf, niet alleen op een rationele manier, maar we luisteren samen ook naar jouw gevoel, je intuïtie, je lichaam en je onderbewustzijn.

Herken je jezelf of een dierbare in bovenstaande en denk je dat ik iets voor je kan betekenen? Twijfel dan niet en neem contact op via het contactformulier.

Ben je benieuwd of ik iets voor je kan betekenen? Of heb je vragen? Neem dan gerust contact op via het contactformulier of benader me via Whatsapp.