Kindertekeningen - de taal, die kinderen spreken zónder woorden en mét beelden


Kindertekeningen zijn vaak kleurrijke kraswerkjes, of vrolijke taferelen met een huis en een zon. Toch zeggen die tekeningen meer dan je denkt. Wat betekenen de kleuren en krassen en symbolen die je kind tekent? Wat voor tekenmaterialen gebruikt het kind? En wat zegt het over zijn/haar gevoelens? Volgens experts laten kindertekeningen zien hoe jouw kind de wereld ervaart en geven ze gevoelens weer. Je kunt zo goed zien in welke ontwikkelingsfase het kind zich bevind en of deze ontwikkelingsfase op een positieve manier verloopt. Als kinderen vrij mogen tekenen, dus zonder opdracht of aanwijzingen van een juf, meester of ouder, dan tekenen ze wat hen bezighoudt.

Met iedere tekening laten kinderen onbewust iets van zichzelf zien. Niets is hierbij toeval. Ze laten zien wat hen van binnen bezighoudt, hoe zij zich voelen, wat hen beweegt. In beeldentaal. Het begrijpen van beeldentaal is magisch, bijzonder en intiem. Je stapt binnen in de belevingswereld van een kind. Het inspireert me om meer inzicht te krijgen in deze beeldentaal, immers dan pas begrijp je wat een kind jou vertelt over de dingen die het soms niet kan, mag, wil of durft te vertellen. En dat komt vaker voor dan je denkt…

Kindertekeningen analyseren maakt het mogelijk om:
* Te begrijpen wat een kind jou zónder woorden vertelt
* Te begrijpen hoe een kind zich echt voelt
* In te spelen op wat een kind nodig heeft
* Signalen op te pikken zodat je eventueel op tijd kan ingrijpen

Alle tekeningen van het kind zijn welkom en tijdens een consult zullen we steeds vaker samen tekenopdrachten doen.

Ben je benieuwd of ik iets voor je kan betekenen? Of heb je vragen? Neem dan gerust contact op via het contactformulier of benader me via Whatsapp.