Hoe werk ik in een voedingsconsult?

Er zijn tegenwoordig zoveel mensen bezig met voeding, ook bestaan er enorm veel voedingsrichtingen en voedingsvisies. De één zegt dit, de ander zegt dat, je leest hier wat en ergens anders hoor je weer het tegenovergestelde. Wie moet je nu geloven? Waar moet je beginnen? Het is begrijpelijk dat je op het gebied van voeding soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ik ben van mening dat niet één voedingsvisie of voedingsstijl de juiste is. Ieder mens en ieder lichaam is uniek. Ik vind het belangrijk dat je jezelf leert kennen en zelf leert voelen wat voor jou werkt en wat niet. Ik heb hieronder kort opgesomd hoe ik werk in een voedingsconsult.

1. Ik tel geen calorieën maar kijk met name naar voedingsstoffen
Ik tel geen calorieën. Bij veel diëten wordt vaak alleen maar gekeken naar calorieën, maar de ene calorie is de andere calorie niet. Een calorie uit suiker verzadigt bijvoorbeeld minder dan een calorie uit eiwit of vet. Bovendien telt je lichaam geen calorieën, het verlangt enkel naar voedingsstoffen.

2. Ik kies voor pure en natuurlijke producten zonder (kunstmatige) toevoegingen
Ik zelf eet behalve suikervrij ook zo min mogelijk bewerkte voeding. Toch is het vrij lastig om voor degenen die geen opleiding in de voeding hebben gedaan hier een weg in te vinden. We worden in de supermarkt grootschalig voor de gek gehouden met kreten als ‘suikervrij’, ‘natuurlijke zoetstoffen’, ‘ambachtelijk bereid’, ‘gebakken in natuurlijke vetten’ etc. Het is belangrijk dat je van koken houdt of dit leuk gaat vinden want pas als je zelf kookt weet je wat er in je eten zit. Vind je koken niet leuk, weet je niet wat je het beste klaar kunt maken of hoe je ongezonde tussendoortjes het beste kunt vervangen? Ik kan je hier handvatten in geven en je een stuk op weg helpen.

3. Bewust maken van gezonde voeding
Ik maak in eerste instantie geen eetschema’s maar ik wil mensen bewust maken van gezonde voeding zodat zij voor zichzelf gezonde keuzes kunnen maken. Op deze manier wordt hen niets opgelegd en zijn zij zelf verantwoordelijk voor hun voedingskeuzes. Bovendien wordt niemand afhankelijk van mij ?.

4. Toewerken naar een gezond voedingspatroon in plaats van een dieet
Ik schrijf geen crashdieet voor maar werk toe naar een verandering van het voedingspatroon dat bij de persoon past. Een verandering van het voedingspatroon is een proces waarbij nieuwe producten, smaken, kleuren en geuren geïntroduceerd worden. Elke verandering kost tijd, dus geef jezelf de tijd en laat jezelf verrassen. Een gezond voedingspatroon op maat is mijn streven.

5. Orthomoleculaire voedingsmethode
Ik werk in mijn praktijk met de orthomoleculaire voedingsmethode. Orthomoleculaire voeding is gebaseerd op het stimuleren van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. De orthomoleculaire voedingsmethode is erop gericht iedere lichaamscel zo optimaal mogelijk te voorzien van voedingsstoffen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van gezonde (combinaties van) natuurlijke voeding en aanvullende suppletie. Op deze manier werkt deze voedingsmethode als een preventie tegen ziekten en krijgen eventueel al ontstane ziekten en/of beschadigde lichaamscellen de kans om te herstellen.

6. Holistische visie en gezondheid
Ik benader de gezondheid holistisch. Daarmee bedoel ik dat ik naar de mens kijk in zijn totaliteit. Ik beperk mijzelf niet door enkel te kijken naar voeding of de specifieke klacht. Ik sluit mijzelf volledig aan bij de holistische visie welke de mens beschouwd als een eenheid: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Dit betekent dat zowel je eet- en leefwijze evenals je emotionele gesteldheid plus ook erfelijke invloeden en externe omgevingsfactoren maken wie je bent en hoe je je zelf voelt. Indien alles als een puzzel in elkaar past ben je in balans en ervaar je harmonie. De energie stroomt dan vrij door je lijf en je voelt jezelf fit en vitaal. Je hebt geen lichamelijke en geestelijke klachten. Je zit gewoonweg goed in je vel.

Echter kan deze energiestroom geblokkeerd raken doordat je bijvoorbeeld langdurig kampt met veel spanningen door hoge werkdruk, privéproblemen of beiden. Deze blokkades kunnen zich op allerlei manieren uiten. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van spijsverteringsklachten of hoofdpijn, maar ook een hoge bloeddruk, concentratieproblemen, slapeloosheid en neerslachtigheid kunnen je op de lange termijn parten spelen. Of misschien ben je continu verkouden? Verergeren je allergieën? Krijg je last van eczeem of netelroos? Volgens de holistische zienswijze ben je dan uit balans.

Energieblokkades kunnen weggenomen worden door bijvoorbeeld energetische ‘massage’behandelingen als Reiki, maar ook door Quantum Allergy of Bachbloesemtherapie. Deze therapieën maken dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam zijn werk weer kan doen. Eveneens kunnen dergelijke methodes je helpen de signalen van je lichaam beter te interpreteren. Immers, als je jezelf begrijpt, aanvoelt en weet wat je energie geeft kun je jezelf holistisch gezond houden. Kortom mede door mijn achtergrond als spiritueel coach zal ik af en toe afwijken om te kijken waar voedingsproblematiek vandaan komt zodat we, indien noodzakelijk, de onderliggende oorzaak kunnen aanpakken.