Cellulite wat is het? Hoe ontstaat het? En hoe kom ik er vanaf?

Tijdnood en toch gezond eten?
6 juli 2016
5 manieren om minder te piekeren
13 juli 2016
Alles tonen

Cellulite wat is het? Hoe ontstaat het? En hoe kom ik er vanaf?

Het is weer zover: voor de eerste Nederlandse gezinnen is de zomervakantie begonnen. Veel vrouwen vrezen om weer voor de eerste keer in bikini te gaan.. is alles wel strak genoeg? Zijn die bobbels en putten niet al te opvallend? Troost je met de gedachte dat maar liefst 98 procent van de Nederlandse vrouwen in meer of mindere mate te kampen heeft met cellulite ofwel sinaasappelhuid. Met name op de benen, billen en dijen. Maar wat is cellulite precies? En kun je er wat aan doen?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat cellulitis en cellulite niet hetzelfde zijn: cellulitis is namelijk een ontsteking in de huid en onderliggende weefsels. Bedoelen we de beruchte hobbels, bobbels en putjes in billen en benen, dan spreken we over cellulite. Het is een beetje kort door de bocht maar in welke mate vrouwen last krijgen van cellulite ligt voor een groot deel in de genen. Behalve genetische aanleg spelen ook hormonen zoals oestrogeen een grote rol bij het ontstaan van cellulite. Dit verklaard grotendeels waarom mannen geen last hebben van cellulite en dit ook niet ontwikkelen.

Wat is cellulite en hoe ontstaat het?

Cellulite is oppervlakkig vetweefsel dat in het oog springt door een verslechterde doorbloeding. Kort door de bocht wordt cellulite als volgt veroorzaakt:
1. De onderhuidse doorbloeding wordt slechter.
2. Een verslechterde doorbloeding betekent dat minder voedingsstoffen worden aangevoerd en minder afvalstoffen worden afgevoerd.
3. Doordat afvalstoffen slecht worden afgevoerd, ontstaan onderhuidse ophopingen van afvalstoffen tussen de vetcellen.
4. Vanwege de opgehoopte afvalstoffen, kan vocht niet langer gelijkmatig over het huidoppervlak worden verdeeld, waardoor een bobbelig oppervlak ontstaat.
5. De bloedtoevoer wordt nog slechter door de gebrekkige vochthuishouding en ophopingen van vet, vocht, voedingsstoffen & afvalstoffen.

Zo ontstaat dus een vicieuze cirkel: slechte doorbloeding = ophopingen = nóg slechtere doorbloeding = nóg meer ophopingen. Maar kun je hier dan helemaal niets tegen doen? Jawel, er zijn er een aantal dingen waarmee je cellulite voor een groot deel tegen kunt gaan, behandelen en/of kunt verminderen.

Voorkomen werkt beter dan een cellulite-behandeling

De typische blubberige structuur van cellulite wordt dus veroorzaakt door ophopingen van vocht, vet en afvalstoffen in combinatie met een gebrekkige toevoer van voedingsstoffen. Er is dus al heel wat in je lichaam gebeurt voordat cellulite aan het oppervlak van je huid zichtbaar wordt.

Gezonder eten, meer bewegen en minder stress ter voorkoming van cellulite

Cellulite is kort gezegd vetcellen die zichtbaar zijn aan het huidoppervlak. Dit betekent dat hoe groter je vetcellen, des te onregelmatiger en blubberiger de structuur van jouw sinaasappelhuid. Veruit het grootste deel van ons lichaamsvet krijgen we binnen via onze voeding. Je kunt cellulite dan ook bestrijden en helpen voorkomen door gezond, gematigd, gevarieerd en uitgebalanceerd te eten.

Bovendien kun je je vetcellen klein houden door voldoende te bewegen. Hierbij zijn zowel cardiotraining (duursport) als krachttraining (gewicht & weerstand) belangrijk. Lichaamsbeweging (en dat hoeft echt geen topsport te zijn) is goed voor de bloedcirculatie, de spieropbouw, het vetpercentage en het zorgt daardoor voor en mooie, strakke en gladde huid. Hierbij moet overigens wel bij vermeld worden dat speciale anti cellulite behandeling en oefeningen niet beter werken dan hardlopen, crosstrainer of buikspieroefeningen. Als kanttekening moet tevens vermeld worden dat te veel sporten ook niet bevorderlijk is voor de cellulite-gevoelige huid. Teveel sporten veroorzaakt stress en afvalstoffen in het lichaam en plotseling groot gewichtsverlies kan een negatief effect hebben op cellulite: omdat de huid losser wordt, kunnen kuiltjes dieper en beter zichtbaar worden. Probeer hier dus ook een balans in te vinden.

Nog een belangrijke factor: vermijd stress. Stress is voor niks gezond en stagneert processen in het lichaam. Zo is het ook een oorzaak van cellulite. Een laag niveau van stress is normaal en gezond, maar heb je overmatige en langdurige stress, dan kan dit een nadelig effect hebben op je huid. Zo verstoort stress het verwerken van vetten en het ordenen van de huid en dit zijn weer oorzaken van cellulite. Dus probeer je stressniveau binnen de perken te houden.

Speciaal anti cellulite-dieet om cellulite te bestrijden

Een speciaal anti cellulite-dieet kan de opbouw van cellulite helpen voorkomen. Daarnaast zou een anti cellulite-dieet kunnen helpen om sneller van je sinaasappelhuid af te komen. Een anti cellulite-dieet zou moeten bestaan uit:
– Veel groenten & fruit; met name heel veel groenten
– Volkorenproducten & hele granen
Zilvervliesrijst + havermout
(Vette) vis en gezonde vetten als extra vierge olijfolie
Noten, zaden en pitten

Deze producten bevatten eiwitten, vezels en onverzadigde vetzuren. Een anti cellulite-dieet dient zo min mogelijk verzadigde vetten, transvetten en simpele suikers te bevatten.

Water drinken ter behandeling van cellulite

Als het aankomt op het bestrijden en behandelen van cellulite is drinken nóg belangrijker dan eten. Een gezonde vochthuishouding zorgt namelijk voor een optimale doorbloeding en ontgifting. Bekijk het simpel: hoe meer water je drinkt, des te meer afvalstoffen je lichaam kunnen verlaten. Water hoeft overigens niet per se te worden ingenomen in de vorm van bronwater of kraanwater. De aanvullende bestanddelen in groene thee en witte thee zijn misschien zelfs nog werkzamer dan puur water om cellulite te bestrijden. Drink zo min mogelijk drankjes met alcohol en/of cafeïne als je cellulite wilt bestrijden.

Anti cellulite-crèmes om sinaasappelhuid te behandelen

Cellulite helemaal laten verdwijnen is helaas onmogelijk, want vetcellen verdwijnen nooit. Vetcellen kunnen enkel kleiner worden en dat gebeurt met name als je lichaam lichaamsvet verbruikt. Echter anti cellulite-crèmes en massage-apparaten tegen cellulite kunnen weldegelijk bijdragen aan de behandeling van cellulite doordat zij de onderhuidse vetafbraak, doorbloeding en vochthuishouding stimuleren en daarmee de huid verstevigen.

Kom maar op met die bikini! Are you ready for summer?