5 manieren om minder te piekeren

Cellulite wat is het? Hoe ontstaat het? En hoe kom ik er vanaf?
11 juli 2016
Doe-het-zelftips; eet je mooi met beautyfood
25 juli 2016
Alles tonen

5 manieren om minder te piekeren

Stop met malen, pak het piekeren aan met één van deze strategieën.

1. Blijf niet twijfelen, maar onderneem actie
Soms stel je keuzes uit, omdat je niet zeker weet of ze goed uitpakken. Je twijfelt en daarom onderneem je geen actie. Probeer de situatie van een afstand te bekijken. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Wat is het beste dat kan gebeuren? En wat is het meest realistische scenario?

2. Zoek afleiding
Afleiding zoeken werkt vooral wanneer je een bepaald gesprek of een situatie blijft afspelen in je hoofd. Je had beter voor jezelf moeten opkomen of je mening beter moeten uitleggen. Gebeurd is gebeurd. Probeer het een wijze les te laten zijn voor een volgende keer en verzet je gedachten. Ga sporten, wandelen, schrijf het van je af, ga koken, bel een vriendin…

3. Stel je zorgen uit
Ja dit klinkt een beetje gek maar je zorgen uitstellen kan echt werken. Gun jezelf bijvoorbeeld een vast moment om te piekeren, het liefst aan het einde van de week. Je zult zien dat datgene waar je over piekert, die sollicitatie, die werkmeeting of die doktersafspraak waarschijnlijk gemakkelijker voorbij gaan dan je vooraf dacht. Het gewoon maar laten gebeuren, in plaats van er vooraf uren bij stil te staan, kan je enorm geruststellen.

4. Los het probleem op
Pieker je over een lastig onderwerp dat je tijdens een gesprek moet aansnijden of een telefoontje dat je nog moet plegen? Of pieker je over iets dat je direct kunt oplossen? Kom het zo snel mogelijk onder ogen, dan ben je er vanaf.

5. Oefen in het hebben van succes
Ooit gehoord van het fenomeen a self fulfilling prophecy? Nu wel! Door zelf in succes te geloven, vergroot je de kans dat succes je daadwerkelijk overkomt. Denk eens niet in doemscenario’s, maar in successcenario’s. Dit is niet altijd makkelijk maar oefening baart kunst. Door ook de andere, succesvolle kant van het spectrum te belichten en niet alleen maar aan de doemscenario’s te denken, creëer je een beter beeld van de situatie.

piekeren 2

piekeren 3 - kopie