Courgetti

Gegrilde wortelen uit de oven
8 december 2015
Gezonde appelbollen voor oudjaar
29 december 2015
Alles tonen

Courgetti

Courgetti? Ja ofwel, spaghetti van courgette = courgetti.
Courgetti is heerlijk licht en lang niet zo zwaar als echte pasta. Nu het geen echte pasta is, is het natuurlijk wel minder vullend. Dit kun je gemakkelijk verhelpen doordoor bijv. eiwitten toe te voegen in de vorm van kaas, avocado, vis (zalm of garnalen), een eitje of je neemt er een sneetje desembrood met hummus bij. Met courgetti kun je volop variëren!

Ook voor mensen die op de koolhydraat inname letten, maar tóch een pasta gerecht willen eten, is dit de perfecte oplossing. Je kunt het als lunch gebruiken of wat dacht je ervan om het als bijgerecht te serveren tijdens een etentje thuis?

Gelukkig hoef je geen meterslange courgetteslierten te snijden voor dit gerecht. Hiervoor gebruik je een superhandig apparaatje, namelijk de spirelli. Bij sommigen van ons misschien al langer bekend. Je kunt de spirelli ook gebruiken voor andere groenten als wortelen en komkommers. Zo draai je in een mum van tijd een gezonde, lekkere salade in elkaar en het ziet er nog leuk uit ook!
De spirelli is gemakkelijk online te bestellen, bijvoorbeeld bij bol.com maar ook bij winkels als de Blokker.

Ingrediënten voor 1-2 personen:
– 1 courgette
– 3-6 trostomaatjes of cherrytomaatjes
– 2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes
– 1 teen knoflook
– olijfolie/kokosolie
– snufje zeezout en zwarte peper

Optioneel:
– Parmezaanse kaas of andere kaas
– Olijven
– Kiemen
– Kruiden als oregano en basilicum of de Italiaanse kruidenmix
– Citroensap
– Pesto

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op zo’n 180 graden. Smeer de tomaten in met olijfolie en doe ze in een ovenschaal of leg ze op een met bakpapier bedekt rooster. Verwarm ze gedurende zo’n 10 minuten in de oven.
2. Rooster ondertussen de pijnboompitjes kort in een pan.
3. Was de courgette goed en maak met de spirelli lange dunne slierten. Snijd tevens de knoflookteen klein.
4. Verhit in een wok de kokosolie of olijfolie en voeg de fijngesneden of geperste teen knoflook toe.
5. Voeg vervolgens de courgette slierten toe en wok kort op hoog vuur. Doe dit niet te lang, het is het lekkerst als de courgetteslierten nog een bite hebben!

Verdeel de courgetti over een bord. Strooi de pijnboompitjes, kaas, kiemen, kruiden of wat je ook maar wilt, over de courgetti. Haal tenslotte de tomaatjes uit de oven en zet een trosje op de courgetti. Besprenkel eventueel met nog wat extra vierge olijfolie.

Courgetti 3