Signalen dat je lichaam meer vocht nodig heeft

Uitgelichte seizoensgroente: Aubergine
24 augustus 2015
Homemade hummus
29 augustus 2015
Alles tonen

Signalen dat je lichaam meer vocht nodig heeft

Cold water being poured into a glass.

We focussen ons in het dagelijks leven voornamelijk op voeding. Je plant je maaltijden, je maakt lijstjes, doet boodschappen en kookt. Wat veel mensen vergeten is dat je lichaam voor 60 tot 80% uit water bestaat en dat je gedurende de dag veel vocht verliest. Dit vocht moet ook weer aangevuld worden. Dat water eigenlijk belangrijker is dan voedsel vergeten veel mensen. Je bloed en hersenen bevatten veel water, maar ook in je botten en zelfs in je tanden zit water. Met water versterk jij je afweersysteem en voorkom je ziektes. Water helpt bij het verteren en opnemen van je eten. Ook regelt het je lichaamstemperatuur. Je kunt ongemerkt last hebben van allerlei kwaaltjes door een vochttekort. Heb je last van onderstaande signalen? Focus je dan de komende tijd eens wat extra op je vocht gebruik.

1. Hoofdpijn; verwardheid en een bonkend hoofd
De hersenen kunnen heel slecht tegen uitdroging; verwardheid is een belangrijk symptoom hiervan.
Je lichaam gebruikt de hele dag door water in je lichaam. Het water in je lichaam bestaat niet enkel en alleen uit water, maar ook uit belangrijke mineralen en zouten. Wanneer je te weinig vocht tot je neemt, zal het vocht level in je lichaam afnemen. Je hersenen bestaan voor 75% uit vocht. Bij een vochttekort in het lichaam zijn het je hersenen die je dit als eerste zullen laten weten door middel van een zeurend en bonkend gevoel in je hoofd.

2. Oververhit
Je lichaam zorgt door middel van water voor een consequente lichaamstemperatuur. Wanneer we oververhit raken, gaan we zweten. Dat zweet is gewoon water met mineralen dat je verliest. Dat water (en uiteraard ook de mineralen zoals o.a. magnesium) moet je weer aanvullen. Als je dit niet aanvult dan stijgt je lichaamstemperatuur.

3. Duizeligheid
Met te weinig water in je systeem neemt je bloedvolume en bloeddruk af waardoor je licht kunt worden in je hoofd. Als je snel opstaat en je voelt je meteen duizelig dan is dat eigenlijk gewoon een teken dat je te weinig hebt gedronken.

4. Slapen
Wanneer je jezelf opeens heel erg vermoeid voelt kan dat betekenen dat je veel te weinig hebt gedronken en niet perse dat je te weinig hebt geslapen. Hetzelfde verhaal als de duizeligheid. Je bloedvolume en bloeddruk nemen af waardoor de zuurstof in je bloed ook afneemt. Dit tekort aan zuurstof zorgt ervoor dat je spieren en zenuwfuncties vermoeid raken.

5. Geconcentreerde gele plas
Urine is donkergeel wanneer iemand te weinig heeft gedronken of in korte tijd veel vocht verloren is; bijvoorbeeld door intensief te sporten of veel te transpireren. Het vochtpercentage in de urine wordt kleiner en de concentratie urochroom groter. Donker gele plas betekent dat je urine vol met afvalstoffen zit. Wanneer je meer drinkt word je plas lichter. Streef dus elke dag naar een lichte plas, zo mogelijk naar een waterige plas of plas waar je de krant door heen zou kunnen lezen ;).

6. Obstipatie
Uitdroging leidt tot obstipatie omdat het lichaam probeert water in het bloed vast te houden door extra water aan de ontlasting te onttrekken. Ook zorgt water ervoor dat voedsel sneller de weg vind door je ingewanden, wat snel de conclusie geeft dat als je niet genoeg drinkt je last krijgt van obstipatie omdat het voedsel niet meer voortgeduwd wordt omdat er te weinig vocht bij komt kijken.

7. Verkrampte spieren en verzuring in de kuiten
Wanneer je last hebt van een vochttekort zorgt dit tevens voor een laag gehalte natrium en kalium in je bloed wat weer kan zorgen voor pijnlijke spieren en onverwachte spastische krampen.

8. Droge mond en lippen
Een droge mond en lippen, een opgezwollen tong en zelfs uit de mond ruiken zijn signalen dat je vochttekort hebt. Bij een droge mond wordt er géén of te weinig speeksel aangemaakt. Speeksel heeft belangrijke functies zoals een antibacteriële protectie tegen infecties en het gebit. Speeksel behelst evenzo anti-microbiële eiwitten. Deze kleine organismen zorgen ervoor dat de ademkwaliteit op peil blijft. Als deze ontbreken kan een vieze ademgeur het gevolg zijn.

9. Huid
Je huid is de perfecte graadmeter om te zien of je lichaam genoeg gehydrateerd is. Neem je huid tussen je vingers en kijk hoe snel hij terugveert. Duurt dit even, dan kan dit betekenen dat je vochttekort hebt.

Al deze vervelende gevolgen kun je heel simpel oplossen door ervoor te zorgen dat je genoeg drinkt. Iedereen die hooguit één glas water per dag drinkt, veel koffie, gewone thee, alcohol, frisdrank en andere suikerhoudende dranken tot zich neemt, loopt het risico op uitdroging. Deze laatstgenoemde dranken zorgen er namelijk helaas voor dat het lichaam uitdroogt in plaats van dat het van water wordt voorzien. Er zijn slechts enkele soorten kruidenthee die niet voor uitdroging zorgen; in principe is water onvervangbaar.

Signalen dat je lichaam meer vocht nodig heeft 2