Tips om gezond te lunchen op je werk

Homemade hummus
29 augustus 2015
Tips tegen een najaarsdip
14 oktober 2015
Alles tonen

Tips om gezond te lunchen op je werk

Waarom genoegen nemen met ongezonde snacks uit de school- of bedrijfskantine? Of iedere dag die eeuwige boterham met kaas? Gezond lunchen op het werk maakt je scherper én productiever en werkt bovendien stressverlagend.

1. Kook wat extra
Een makkelijke lunch is je avondeten van gisteren. Kook bijvoorbeeld wat extra rijst en groenten en doe die meteen in een bakje zodat je het kunt meenemen naar je werk.

2. Gebruik je vriezer
’s ochtends heb je vaak geen tijd om een lekkere lunch te maken. Gelukkig staat er nog een zelfgemaakte courgettesoep in de vriezer. Gooi restjes zelfgemaakte soepen daarom nooit weg, maar vries ze in.
Denk ook aan zelfgemaakte baksels als bananenbrood en muffins die je gemakkelijk in kunt vriezen en mee kunt nemen wanneer je wilt.

3. Luister naar je lichaam
Een gezonde lunch staat zeker niet gelijk aan een kleine lunch. Integendeel, zorg dat je genoeg eet om dipjes later op de dag te voorkomen. Neem eventueel wat extra salade of een soep bij je lunch, om te voorkomen dat je ‘s middags gaat snacken. Maar ook belangrijk: luister ook naar je lichaam wanneer je vol zit. Zet het restje van je lunch in de koelkast, misschien heb je later op de dag nog trek.

4. Voeg groenten toe
Groenten zijn zeker niet alleen voor het avondeten. Probeer aan iedere maaltijd wat groenten of rauwkost toe te voegen. Groenten zitten vol met belangrijke voedingsstoffen en ze bevatten veel vezels die je een verzadigd gevoel geven. Voeg groenten toe in een omelet, verstop ze in zelfgemaakte baksels of het allersimpelst beleg je brood ermee. Een lekkere groentesap bij je lunch is ook een aanrader!

5. Weet wat wél gezond is
Voedingsmiddelen die niet gekookt, gebakken of op een andere manier bewerkt zijn, geven je de meeste energie. Dit omdat je lichaam deze voedingsmiddelen langzaam verteert en je lijf daardoor dus steeds voorziet van nieuwe energie. Daarom kun je het beste vezelrijke koolhydraten eten, zoals (zoete) aardappelen, volkorenpasta, bonen en linzen.

6. Vergeet je lunch niet
Leg je auto- of fietssleutels ’s avonds op je lunchbakje in de koelkast om te voorkomen dat je je lekkere en gezonde lunch vergeet.

7. Ga tijdens de lunchpauze weg achter je bureau
Eet je zelf meegenomen lunch in de kantine, of beter nog: ga lekker naar buiten voor een kleine wandeling.

8. Bekijk het per dag
Lijkt het je allemaal te veel gedoe? Begin dan eens met om de dag een smoothie of een gezond tussendoortje mee te nemen naar je werk. Je zult al snel merken dat het een routine wordt en de energie die je ervoor terugkrijgt, is het hartstikke waard!

9. Kies een gezond alternatief
Had je écht geen tijd om je lunch van huis mee te nemen, ga dan in de school- of bedrijfskantine op zoek naar naar het meest gezonde alternatief. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een salade, een vers geperste smoothie en een reep of ongebrande en ongezouten nootjes. Is er een supermarkt in de buurt van je school of werkplek? Dan is het ook een idee om daar even heen te lopen. Heb je meteen wat beweging.

Tips om gezond te lunchen op je werk 2